Inquietuds sobre el Museu de l'Agricultura de Sant Miquel de Llotes

El poble rossellonès de Sant Miquel de Llotes viu actualment un moment difícil amb el seu Museu de l'Agricultura Catalana. Al dia d'avui, la persona que es cuidava del museu és en vacances per maternitat des de l'agost de 2009 i no ha estat reemplaçada. El museu es troba, doncs, tancat per a tothom. La gent del poble, davant l'absència allargada de substitució, s'interroga sobre el futur del museu. Els serveis educatius de la Inspecció Acadèmica de Catalunya Nord, que utilitzaven el museu per programar-hi visites pedagògiques de classes, no poden per ara respondre a les demandes de visites de les escoles, col·legis i liceus acostumats a anar al museu.

Algunes veus del poble ja comenten que es tractaria d'una estratègia per fer morir a poc a poc aqueixa estructura. Pels miquelets, els habitants del poble, el museu té un paper molt important per a la vida cultural del vilatge i fins i tot per la seua reconeixença i projecció a tot Catalunya Nord, i per això les inquietuds van creixent.

Un cost important per a un petit municipi

«Tenim quatre assalariats i per a un petit poble d'uns 300 habitants és un cost molt important; és per això que el Consell Municipal va decidir de no substituir la persona que se cuidava del museu i que és actualment de baixa», explica l'alcaldessa, Marie Maupin. Segons ella, el municipi no té els mitjans suficients per assumir el cost del museu: els tres últims anys, el funcionament del museu hauria costat 126.000 euros i generat només uns 40.000 euros d'ingressos. «Les ajudes que tenim no són suficients per fer funcionar el museu. El Consell Municipal ha d'estudiar si existeixen solucions, potser amb acords amb altres museus, per poder tornar a obrir», explica la batllessa.

El Museu de l'Agricultura Catalana de Sant Miquel de Llotes recull la vida dels pagesos catalans de la fi del segle dinou fins als anys cinquanta, quan va començar la mecanització, i compleix la funció de preservar i transmetre a la generació actual una part molt important de la cultura catalana. Els miquelets diuen que el museu és un caliu molt viu que dorm sota la cendra i que no vol s'atudar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.