La UE revisarà els mecanismes de coordinació i emergència després del caos aeri provocat pel volcà

El govern espanyol convoca un consell europeu per impulsar el «cel únic»

«La integració efectiva d'Eurocontrol com a gestor permetrà una resposta única en aquests casos. Cal anticipar el previst per al 2012», va subratllat el ministre de Foment, José Blanco, en una compareixença davant dels mitjans per anunciar la decisió de l'Estat espanyol de convocar aquesta reunió extraordinària. Actualment, l'actuació a l'Agència Europea per a la Seguretat en la Navegació Aèria (Eurocontrol) està supeditada a les decisions i informació de les autoritats estatals.

Protocols del 1982

L'altre tema clau de la reunió serà la revisió dels procediments de comunicació i emergència que s'apliquen en situacions com la provocada en el trànsit aeri per les cendres del volcà islandès. «En aquesta crisi s'ha vist que el que teníem era deficitari», va subratllar Blanco, que va indicar que els protocols que s'han usat en aquesta crisi daten del 1982. És necessari, va explicar, elaborar d'un pla de mobilitat per a emergències que permeti reaccionar d'una manera més àgil i coordinada davant de situacions de crisis que dificultin la mobilitat dels ciutadans europeus.

Blanco, que malgrat aquestes necessitats de millores va negar que compartís les crítiques de les companyies aèries sobre les decisions adoptades, es va mostrar confiat que en la reunió del maig s'aconseguiran mesures importants.

Durant l'última setmana, el núvol de cendres provocada per l'erupció del volcà islandès Eyjafjalla va comportar el tancament de gran part de l'espai aeri europeu, cosa que va afectar milers de passatgers i va causar nombroses pèrdues econòmiques a les companyies aèries. Així, i després de la tornada a la normalitat del trànsit aeri, les empreses del sector comencen a quantificar l'impacte.

Torna la normalitat

Mentrestant, l'espai aeri europeu ha anat recuperat la normalitat i ha tornat a la seva capacitat normal d'operacions, amb uns 28.000 vols programats, la xifra habitual. El titular de Foment va exposar ahir en el Consell de Ministres un informe sobre les actuacions desenvolupades durant aquests dies de caos aeri. Segons l'informe, els aeroports espanyols van gestionar 606 vols especials per atendre els passatgers afectats pel tancament dels aeroports europeus. Des de dilluns passat fins a ahir, van sortir vols especials dels aeroports de Barcelona, Madrid, Girona, Màlaga, Palma, Menorca, Alacant, Fuerteventura, Tenerife Sud, Lanzarote, La Palma, Jerez, Bilbao, Gran Canària i Múrcia.

El núvol afecta Islàndia

Les autoritats d'Islàndia van tancar els aeroports del país al trànsit aeri pel núvol de pols procedent del volcà Eyjafjalla, després d'un canvi en la direcció del vent. L'Agència Islandesa de Seguretat Aèria va anunciar dijous a la nit el tancament de l'aeroport internacional de Keflavik i el petit aeròdrom de Reykjavík en aquest estat insular al nord de l'oceà Atlàntic. És la primera vegada que Islàndia es veu obligada a tancar els seus aeroports al trànsit aeri des que es va produir l'erupció del volcà. Quan es va produir aquest fenomen, els vents es dirigien al sud-est de l'illa, cosa que va fer moure el núvol de pols volcànica cap a l'Europa continental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.