Societat

equipaments

El museu de la terrissa de Quart, a punt d'acabar

Després de sis anys, aquest mes s'acabaran les obres

El projecte museístic no funcionarà fins a final d'any

El museu de la Terrissa de Quart afronta la recta final de la construcció. Actualment els operaris adeqüen l'entorn, on construeixen una rambla per sobre de la riera, que unirà l'escola amb el museu, i la part posterior, en què hi ha haurà una plaça que estarà tancada.

L'alcalde de Quart, Quim Cufí, considera que el museu “significarà posar sobre el mapa un element cultural i turístic de primer ordre a nivell de poble, i desestacionalitzarem la terrissa més enllà de la fira de la terrissa de cada any”. La voluntat de l'alcalde és poder inaugurar el museu amb motiu de la fira d'aquest any, que tindrà lloc els dies 4 i 5 de desembre.

La previsió és que, de moment, el museu obri els caps de setmana i els dies festius i anar ampliant a poc a poc aquest horari segons les necessitats i recursos econòmics. En el procés de definició del projecte museístic, que està en mans d'una empresa especialitzada, hi han participat els cinc terrissers que encara hi ha a Quart, que també tindran una funció activa en la gestió del futur museu, i una presència personalitzada en la zona d'exposició de la terrissa de Quart.

L'oferta museística

El museu tindrà dues zones diferenciades. Pel que fa a l'edificació, consta d'una bòbila antiga –de principi del segle XX– i d'un edifici nou que amplia l'espai i que està unit a la bòbila a través d'una passera, per donar continuïtat a tota la mostra. En l'antiga bòbila, s'hi podran veure els elements característics d'aquestes factories (la bassa, el forn, la galatea, els conductes d'aire de la xemeneia...) i el procés de fabricació de la terrissa, des de la recollida de la llenya fins a l'obtenció de les peces. En l'edifici nou, hi haurà una escola de terrissa i una sala polivalent per fer exposicions temporals, xerrades i diversos actes. Al pis superior, s'hi ensenyarà el passat, present i futur terrisser de Quart.

El final d'un llarg camí

El projecte del museu de la terrissa de Quart va començar a l'any 2004, amb l'adjudicació de la primera fase. Aquella primera fase va consistir en la rehabilitació de l'antic edifici de la bòbila per adequar la nau central com a sala d'exposicions. Amb la segona fase es habilitar el porxo de l'edifici i, amb la tercera, que s'acabarà aquest juliol, s'ha ampliat la sala d'exposicions i ordenat l'entorn perquè els dos edificis, la bòbila i la nova construcció annexa, funcionin com a equipament cultural. També s'està arreglant l'entorn amb la construcció d'una rambla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia