Societat

sant adrià de besòs

Veïns de la Mina critiquen les condicions per ser reallotjats

Les famílies del bloc del carrer Venus, afectats pel pla de transformació del barri, denuncien que han de pagar 30.000 euros pels nous pisos

L'Ajuntament assegura que estaven avisats

Els veïns de l'edifici del carrer Venus, al barri de la Mina de Sant Adrià, han omplert les finestres de pancartes en què denuncien les condicions que els han ofert pel seu reallotjament. El bloc on viuen està afectat pel projecte de transformació del barri, iniciat ara fa una dècada pel Consorci de la Mina, un òrgan del qual formen part els ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. L'edifici ha d'anar a terra el juny de l'any vinent i ja s'han iniciat els tràmits per començar el procés de reallotjament.

Les famílies, però, no hi estan d'acord. Consideren “injustes” les condicions i carreguen contra el consorci per no haver-los informat. “Ens sentim enganyats i desinformats. Som propietaris i volem ser reallotjats en un pis tal com diu la llei”, explica Paqui Jiménez, afectada i portaveu dels veïns. Segons ella, tot i “els constants rumors d'afectació”, va ser el passat mes de març quan van rebre la “documentació oficial”. “Va ser aleshores quan vam conèixer que havíem de pagar 30.000 euros per obtenir el pis”, hi afegeix Jiménez, que demana al consorci que es puguin acollir al decret Haus, que garanteix el “pis per pis”.

Els veïns han deixat el cas a les mans dels advocats. Òscar Serrano, el lletrat que els defensa, denuncia que el consorci no està aplicant la llei per a expropiats forçosos, perquè considera que el projecte és anterior. “El consorci pretén fer pagar a les 240 famílies els nous equipaments que es faran al barri en demanar-los 30.000 euros pels nous pisos”, assegura.

LA XIFRA

240
són els veïns
afectats de l'edifici del carrer Venus de la Mina. El bloc serà enderrocat el juny de l'any vinent

LA FRASE

El consorci pretén fer pagar a les famílies els nous equipaments que s'ha previst fer al barri
Òscar Serrano
Advocat dels veïns afectats

“Mai no hem dit que seria gratis”

L'Ajuntament de Sant Adrià, a través del seu responsable d'Urbanisme, Joan Callau (PSC), manté que els veïns de la Mina sempre han tingut informació i que “des del principi del procés” sabien que havien de pagar aquesta quantitat de diners. “No hem dit mai que seria gratis”, recorda Callau. I hi afegeix: “No es una xifra exagerada”.

De fet, fa dos anys el consistori va informar que els reallotjats per l'obertura de diferents galeries als grans blocs que caracteritzen el barri haurien de pagar 30.000 euros per accedir a un dels pisos protegits. L'Ajuntament també va donar per fet que aquest preu –o un de molt similar– seria vàlid per als afectats del carrer Venus. Pel que fa a la demanda dels veïns de ser beneficiats pel decret Haus, Callau assegura que no té caràcter retroactiu. “No es poden agafar a això perquè quan es va iniciar el procés d'expropiació hi havia una altra legislació”, assegura el regidor d'Urbanisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.