Societat

La polèmica per la prohibició de les curses de braus

La quarta part dels correbous ebrencs es fan a Amposta

Dels 200 actes taurins que se celebren durant l'any, 42 són a la capital del Montsià

Enguany el consistori extremarà al màxim la precaució per evitar incidents

Les festes d'Amposta estan més que mai al punt de mira. La polèmica al voltant de la prohibició de les curses de braus a Catalunya i el fet que aquest debat s'estiga estenent també als correbous de l'Ebre ha fet que el focus es concentre ara a la capital del Montsià, sens dubte el municipi de les Terres de l'Ebre amb més actes taurins al programa: 42, gairebé una quarta part dels 200 espectacles amb bous que se celebren als 26 pobles ebrencs on la tradició ho permet. Mitjans d'àmbit estatal i fins i tot de fora –hi ha hagut una televisió alemanya que s'hi ha interessat– ja han trucat a l'Ajuntament per informar-se del programa d'actes. “Sempre hem tingut molta cura de la seguretat tant de les persones com dels animals però enguany més que mai extremarem les precaucions i evitarem les provocacions”, va manifestar ahir l'alcalde, el convergent Manel Ferré, mentre el regidor de Governació i responsable dels actes taurins, Josep Garriga, concretava que hi haurà més col·laboració entre les penyes i la comissió de bous per vigilar i controlar els espectacles i que es complisca en tot moment el manual de bones pràctiques taurines. A més a la plaça de bous es posaran rètols en què es prohibirà la presència a la sorra de menors de catorze anys.

La festa major d'Amposta comença demà divendres i l'Ajuntament hi destina 90.000 euros de pressupost, del qual només 30.000 són per al lloguer dels animals. Enguany s'han programat 17 bous embolats –sis s'embolaran la nit del concurs nacional d'emboladors–, cinc capllaçats, quatre desencaixonaments, nou matins de bous al carrer i nou tardes de vaquetes. El nombre d'espectacles és quantitativament semblant al d'altres anys. “No és una xifra que vulguem augmentar però sí mantenir. Hi ha bous per a tothom i de totes les varietats”, va manifestar el regidor de Governació.

Embolats i capllaçats

De fet, les dues modalitats taurines que més públic atreuen són el bou capllaçat i l'embolat. Just les que volen prohibir les protectores d'animals. “No té sentit el que demanen perquè precisament són les modalitats que estan més regulades pel manual de bones pràctiques”, va argumentar l'alcalde, Manel Ferré, mentre que Garriga va relativitzar el possible patiment dels animals en aquests dos espectacles. “Hi ha bous embolats i capllaçats que fa cinc i sis anys que els utilitzen per fer aquests espectacles. Si patissin tant com diuen no durarien tant”, va argumentar.

També aquest cap de setmana comencen les festes de Deltebre i l'Aldea, on els correbous també tenen un pes especial, concretament a Deltebre enguany es faran sis embolats i cinc capllaçats.

LA XIFRA

90
mil euros
és el pressupost que l'Ajuntament d'Amposta destinarà als actes taurins d'enguany

El Pacma i ICV insistiran en la prohibició dels embolats

El possible pacte entre el Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal (Pacma) i ICV per les properes eleccions autonòmiques no preocupa la formació ecosocialista de les Terres de l'Ebre, que ja ha anunciat que votarà en contra de la llei, avalada per CiU, el PSC i ERC, per blindar els correbous a l'Ebre. “Tenim bona sintonia amb la gent del Pacma”, assenyalava el president d'ICV a l'Ebre, Jaume Forcadell, que també assegurava que en aquest pacte no es posaran en qüestió els correbous de l'Ebre, una altra cosa són els bous embolats i capllaçats, sobre els quals “sí que haurem d'obrir un debat per prohibir-los però no ara”, va manifestar. Per la seua banda, la portaveu del Pacma a l'Ebre, Dora Casadó, va lamentar que es vulga aprovar una llei per autoritzar aquestes dues modalitats. “Continuaran sent il·legals perquè l'animal patix”, va afirmar tot assenyalant que també s'haurien de prohibir els bous a la platja i el bou salvatge que està tancat en un caixó i és alliberat en públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.