Societat

El Mas Sant Jordi reivindica l'atenció que fa als menors

Els gestors de la residència defensen que el trasllat al barri de Pla d'en Boet facilitarà la integració dels infants i joves

Malgrat l'oposició veïnal, intenten fer entendre la necessitat d'aquests espais a la ciutat

L'oposició veïnal al trasllat del centre residencial per a menors Mas Sant Jordi de Mataró al barri del Pla d'en Boet no ho està posant fàcil, però els gestors de l'espai, el Centre de Formació i Prevenció, no es dóna per vençut. El director gerent de l'entitat, Jaume Clupés, entén el neguit que pugui generar la implantació d'un equipament d'aquest tipus, però defensa que el centre acull infants i joves de 4 a 14 anys “desemparats i amb risc d'exclusió social”, tot i que no necessàriament conflictius o problemàtics. Clupés recorda que la residència funciona des de fa gairebé trenta anys a la zona alta de Cerdanyola i que el principal motiu per canviar la localització és que l'espai actual ha quedat obsolet. Les noves dependències, que s'han de situat a una part de les instal·lacions de la parròquia de Pla d'en Boet, tindran capacitat per a una vintena de nois. L'objectiu és que els joves trobin el seu espai dins de la nova comunitat que els envoltarà i que, segons el director gerent, és la més adient. “Volem ser una família nombrosa més del veïnat”, diu. Defensa que al centre hi ha vigilància les vint-i-quatre hores del dia i que els residents segueixen unes normes estrictes. “Tots ells, a més, tenen un tutor que s'encarrega d'acompanyar-los en el seu desenvolupament personal”, comenta.

Clupés admet que la carta que l'Ajuntament va enviar als veïns per informar-los que s'havia presentat una sol·licitud de llicència per obrir el centre va trastocar la planificació que tenien prevista. “La intenció un cop no hi hagués cap obstacle era adreçar-nos a les comunitats i explicar-los el projecte”, assenyala. Ara tot s'ha precipitat i, malgrat les nombroses reunions que ha mantingut amb els opositors, reivindica continuar fent pedagogia i fer entendre la necessitat d'aquest serveis. El gerent, que és també president de la Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (FEDAIA), defensa també la feina que es fa per aquests col·lectius per tal d'evitar situacions pitjors com ara l'aïllament, la marginació o l'estigma social. “Tenim el deure de facilitar-los la integració perquè per llei els menors també són ciutadans de ple dret i han de ser atesos, si ho necessiten, per un servei assistencial”, manté l'educador social, que recorda que a Catalunya hi ha uns 11.000 menors que participen en programes preventius i que el 20% d'aquests joves han de fer ús d'institucions perquè no compten amb cap suport familiar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.