Societat

ERNEST MARGALL

CONSELLER D'EDUCACIÓ

“Tots hem de fer un esforç d'adaptació al nou calendari”

“Hem destinat recursos abundants perquè les activitats extraescolars durant la nova setmana de vacances siguin més accessibles”

“Estic convençut que el refús d'alguns docents a fer sortides extraescolars es reconduirà i no anirà a més”

“En funció de com sigui el projecte del PSC, decidiré si vull repetir a les llistes”

PERFIL
Ernest Maragall (Barcelona, 1943) sempre ha fet política a l'ombra del seu germà Pasqual, primer a l'Ajuntament de Barcelona i després a la Generalitat. En aquesta última legislatura, ha marcat perfil propi coma conseller d'Educació. Dirà adéu amb llei i calendari escolar nous, i un enfrontament sistemàtic amb els sindicats.
Estaria encantat de la vida si el mandat durés dos anys més, perquè l'educació
no s'acaba mai

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, destaca la normalitat amb què dimarts començarà un curs escolar que, segons ell, malgrat l'avançament d'una setmana, “neix en les millors condicions”, gràcies al mèrit de tothom. Inclosos els docents amb els quals no sempre té la millor relació.

El calendari nou provoca molta incertesa en les famílies, per com s'hauran d'organitzar la setmana de vacances.

És el primer any que això s'aplica i, per tant, les inquietuds són no només comprensibles sinó que les hem d'atendre amb tota claredat. Però podem dir que tenim la societat conscienciada i els instruments adequats per fer front a aquesta setmana d'interrupció de les classes, que no ha de ser més complicada que ho era la setmana a la qual substitueix, la segona de setembre. És el mateix tipus d'esforç. El que sí ens consta és que seran més els alumnes que s'acolliran a activitats extraescolars.

Precisament, les famílies estan preocupades pel cost de les activitats extraescolars.

És una preocupació legítima, però que té molt a veure amb la por d'allò desconegut. A més, s'esvairà quan es comprovi que el departament ha destinat recursos abundants perquè les activitats siguin més accessibles.

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes no veu enlloc l'abundància de recursos i sosté que els ajuts no cobriran més del 10% del cost de les activitats.

A veure, estem parlant de serveis que no formen part de l'educació gratuïta. Dit això, el càlcul de la federació és discutible. Però, en tot cas, si els recursos destinats s'esgoten, són ampliables. No obstant això, vull deixar clar que aquest canvi és per millorar l'educació dels alumnes i, per tant, tots hem de fer un petit esforç d'adaptació.

Una altra preocupació és el refús d'alguns docents a fer sortides extraescolars en protesta per l'eliminació de la jornada intensiva.

Ens consta algun cas en què s'ha manifestat aquesta intenció, però estic convençut que no anirà a més ja que seria perjudicar la pròpia professionalitat. Em sembla que s'han de separar les qüestions: una és el projecte educatiu que ha d'incloure sortides i una altra és el debat sobre el calendari laboral.

Però, en cas que aquesta amenaça esdevingui una realitat i, a més, generalitzada, el departament hi intervindrà?

Estarem davant de l'exercici de l'autonomia educativa però també del de la responsabilitat, i estic convençut que prevaldrà el segon i s'imposarà el sentit comú.

I si no s'imposa...

De moment no s'ha produït aquesta situació i, per tant, el departament no ha previst cap actuació en aquest terreny.

Queden pocs mesos per a la fi de la legislatura. Quin balanç fa del seu pas pel Departament d'Educació?

Estic satisfet de moltes coses, però com més temps passa, més coneixes la realitat i més conscient ets de tot el que cal millorar, canviar, etc. El balanç és molt ric en molts sentits però també carregat d'expectatives.

No li importaria, doncs, repetir com a conseller?

Això no hi té res a veure, perquè tant de bo pogués decidir jo tantes coses, presentar-me, repetir, governar, que corresponen a les organitzacions i els ciutadans. Simplement, l'educació és un món que no s'acaba, que demana més i ofereix més. Si aquest mandat durés dos anys més, estaria encantat de la vida.

Però, almenys, té intenció de repetir a les llistes del PSC?

La intenció és governar fins a l'últim dia i treballar per l'educació del país, que és apassionant, que és exigent i que planteja reptes de continuïtat. Després arriba el moment de definir projectes polítics per a les pròximes eleccions, que és una altra etapa no menys apassionant. En funció de com sigui aquest projecte, prendré la decisió personal que hi correspongui i el mateix partit decidirà quines són les millors persones per representar el projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.