Societat

La contra

La Trinca ja té musical

El Centre de Formació i Prevenció de Mataró, que treballa amb persones amb trastorns mentals, estrena el dia 3 d'octubre un gran espectacle amb cançons del popular trio

L'estiu de fa dos anys el Centre de Formació i Prevenció de Mataró, una entitat que treballa per a la millora de la qualitat de vida dels malalts mentals, engegava la maquinària per fer-ne una de grossa. Si fins ara s'havia utilitzat el teatre com un programa més d'inserció comunitària, aquesta vegada els educadors socials van voler anar més enllà i muntar un gran musical, de creació pròpia, i amb cançons del popular trio català La Trinca. El camí ha estat llarg, però ha valgut la pena i el diumenge 3 d'octubre se'n farà l'estrena a la Sala Cabañes de Mataró. Hi participaran vint-i-cinc usuaris del centre, però dalt de l'escenari no estaran sols perquè tindran la col·laboració de més actors, com ara els de la Sala Cabañes, que també s'han abocat en el projecte. L'espectacle es diu Mentre hi hagi peles!, com un dels temes més coneguts del grup. Més enllà de l'èxit que pugui tenir la peça –de moment ja s'han venut totes les entrades–, Òscar Constantí, un dels promotors de la iniciativa, destaca precisament la implicació de persones no vinculades a la salut mental. “A tothom a qui trucàvem ens deia que sí i que estava disposat a col·laborar-hi”, hi afegeix. Prova d'això són les visites que els actors han anat rebent de personalitats de l'escena catalana com ara la de Vicky Peña, Nina, Imma Colomer, Boris Ruiz o Mont Plans. De fet, la Mont, que va participar en una d'aquestes trobades, s'hi va voler quedar i serà una de les protagonistes de l'espectacle. “He trobat una companyia que aprecia molt el que els pugui dir i tinc un retorn d'aquestes persones difícil de trobar en un altre mitjà”, admetia l'actriu, que considera que l'exercici que fan aquests actors amateurs és “impressionant”.

Com en altres espectacles s'han escollit un total de 17 temes, entre l'extens repertori de La Trinca. Algunes cançons s'han posat al dia per adaptar-les al guió. I és que el musical explica la història de la Mercè i en Martí, dos venedors d'una parada de fruita i verdura d'un mercat, que un dia reben la citació per presentar-se al despatx d'un notari per informar-los que són hereus d'una fortuna immensa del baró de Bidet. Només hi ha una condició indispensable per obtenir els diners: resoldre un enigma que va plantejar el baró. Amb l'estrena a tocar, els nervis estan a flor de pell. Des de fa gairebé dos anys ningú s'ha perdut cap dels dos assajos setmanals que es feien al teatre del Patronat Social Premianenc, tot i que alguns venien de fora del Maresme. Un treball laboriós que els ha servit per exercir habilitats com ara la memòria, l'atenció, però també per sentir-se integrats a la comunitat. “Hem aconseguit que, encara que fos per una estona, deixessin de banda el rol de malalt mental i n'adquirissin un altre d'actor de musical”, defensa Constantí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.