Societat

El govern declara la serra de Collserola parc natural

L'espai té una extensió de gairebé 8.300 hectàrees

El conseller de Medi Ambient afirma que s'ha retardat tant l'aprovació perquè ha estat un procés participatiu intens

El govern català ha declarat avui Collserola, el pulmó verd de Barcelona i la seva àrea metropolitana, parc natural, donant protecció a prop de 8.300 hectàrees al peu de la capital catalana. Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, el retard en l'aprovació del parc ha estat degut a què ha estat “el procés participatiu més intens” que s'ha conegut. Baltasar ha explicat que ara es redactarà de manera conjunta amb totes les administracions implicades un pla d'usos que, tractarà entre d'altres coses, per exemple, l'ús de les bicicletes. En aquest sentit, ha deixat clar, però, que s'hi podrà anar amb bicicleta de passeig. El decret de creació del Parc Natural de Collserola incorporarà el sector de la Torre Negra, a Sant Cugat del Vallès, propietat de Núñez i Navarro, que havia portat aquest procés als tribunals.

El projecte del Parc Natural de la Serra de Collserola amplia l'espai natural en prop de 700 hectàrees --fins a les 8.262--, a més de consolidar la participació de la Generalitat en el Consorci gestor del parc, que al març de 2009 ja va formalitzar la seva inclusió amb l'aportació de 718.000 euros.

Nou municipis compartiran la zona: Sant Cugat del Vallès --que aporta 1.865 hectàrees--, Barcelona --1.637--, Cerdanyola del Vallès --1.390--, Molins de Rei --949--, Sant Feliu de Llobregat, El Papiol, Sant Just Desvern, Montcada i Reixac i Esplugues de Llobregat.

La serra és la frontera natural de Barcelona en el seu extrem nord, i amb la seva vegetació mediterrània i prop de 190 espècies de vertebrats en la zona, que s'estén entre els rius Besòs i Llobregat, està considerat com el pulmó més important de la conurbació urbana. El seu punt més alt és el Tibidabo, amb 512 metres sobre el nivell del mar.

El parc rep anualment més de dos milions de visites, de les quals el 80% les realitzen els ciutadans dels nou municipis confrontants. El projecte de la Generalitat modifica els límits de 21 sectors per millorar la connectivitat dels espais naturals, si bé entitats ecologistes han criticat la possibilitat de crear espais de regulació especial (ERE) en els llocs més propers a nuclis urbans, per entendre que amb això no es tanca la porta a futures edificacions en aquests espais.

Dins del parc destaquen dos sectors amb “valors naturals excepcionals”, segons la proposta de Medi ambient, com són la Font Groga --112 hectàrees--, per la presència de roures “de gran valor”, i La Rierada i Ca Balasc --379--, per contar amb un bosc de ribera propi de la serra litoral catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.