Societat

benestar

Tisorada de l'Estat al traspàs per a les polítiques socials

Els 13 milions que havia de rebre Benestar i Família queden reduïts a 12

La retallada afectarà sobretot els ajuntaments

El pla pilot per promoure la convivència a Salt, llest d'aquí a dues setmanes

En temps de crisi, ni les polítiques socials s'escapen de les retallades. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, no va sortir precisament amb una bona notícia de la primera reunió de la conferència sectorial d'afers socials que ahir va tenir a Madrid: l'Estat havia de traspassar 13 milions d'euros a Catalunya per a qüestions de serveis socials que gestionen els municipis, però es quedaran en 12. Cleries es va mostrar “preocupat i disconforme”.

“La retallada en polítiques socials és greu, perquè els recursos són inferiors als previstos en un moment que les necessitats creixen”, va advertir el titular de Benestar Social. I és especialment preocupant perquè gran part d'aquesta partida ha d'anar a parar als ajuntaments o als consells comarcals, que són els que es troben més en primer línia d'atenció als ciutadans. Això vol dir que en poden sortir perjudicats menjadors socials, la teleassistència per a gent gran o els centres oberts per a infants de famílies en risc o en situació d'exclusió.

“Si anem reduint els recursos econòmics –va denunciar Cleries–, estem posant una pressió excessiva en l'administració local. Els drets socials es poden quedar en drets virtuals, però no reals”.

Treball conjunt a Salt

A la tarda, la qüestió va ser la gestió de la immigració. El titular de Benestar Social va aprofitar la visita a Madrid per reunir-se amb la secretària d'estat d'Immigració, Anna Terrón. Després de la trobada, compareixença conjunta per escenificar que en poblacions com ara Salt (Gironès), amb un alt percentatge de població estrangera, l'aposta és per un treball conjunt, coordinat i encaminat a millorar la convivència.

Així, van anunciar que la Generalitat, el govern espanyol i l'Ajuntament de Salt posaran en marxa un pla, en quinze dies, per evitar que es repeteixin els incidents que hi ha hagut en les últimes setmanes. L'experiència haurà de servir per actuar també a Terrassa, el Vendrell, Badalona i l'Hospitalet de Llobregat. Terrón va destacar la bona voluntat de convivència que tenen la gran majoria dels veïns de Salt i va criticar les actituds dels que “aixequen el to” i “donen més importància al conflicte que a la realitat de cada dia”. En la mateixa línia, Cleries va reclamar que no es polititzi la immigració.

Hem de treballar plegats i ningú ha d'utilitzar la immigració amb finalitats polítiques
Josep Lluís Cleries
conseller de Benestar Social i Família
La retallada en polítiques socials no és el bon camí per donar solucions en una crisi econòmica
Josep Lluís Cleries
conseller de Benestar Social i Família
A Salt, intentarem contribuir a apagar focs perquè les coses tornin a la normalitat
Anna Terrón
secretària d'estat d'Immigració
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.