Societat

l'entrevista

“El català va ser clau per recuperar la maçoneria”

La maçoneria està molt vinculada a la imatge masculina.

És així perquè la maçoneria es va crear a final del segle XVIII i una exigència per poder-ne formar part és que s'havia de ser una persona lliure i aleshores les dones no ho érem. Va ser el Gran Orient de França el que va fer lògies d'adopció i va permetre que les dones hi entressin sota custòdia dels homes. La maçoneria totalment femenina es va crear el 1850.

Per què sorgeix una obediència només de dones?

Perquè tot i que la dona ha aconseguit un estatus jurídic d'igualtat, la societat encara és molt patriarcal. Per tant, pensem que quan treballem entre dones en un espai de dones podem trobar l'essència perduda fa molts anys.

I això no es pot fer en una lògia mixta?

A la maçoneria mixta pot passar que la dona assumeixi els mateixos rols que a la societat i és el que no volem. De totes maneres, tenim molt bona relació amb les lògies mixtes, les no dogmàtiques.

Com ha evolucionat la maçoneria femenina a Catalunya i a l'Estat espanyol?

La maçoneria femenina va començar en lògies que eren tutelades per homes i amb presència de dones importants com Clara Campoamor o Teresa Claramunt, que en van ser les pioneres tenint en compte el context social de l'època. A Barcelona, a principi del segle XX hi havia lògies masculines que deixaven entrar les dones però no era legal. La maçoneria femenina lliure no es constitueix fins al 1984. La lògia Luz Primera és la primera; es crea a Barcelona amb ajuda de la Gran Lògia Femenina de França. Cal tenir en compte que el català va ser una eina molt important per a la refundació de la maçoneria a Catalunya i a l'Estat espanyol, perquè les companyes que venien de França eren de la Catalunya del Nord i parlaven català, perquè aquí ningú no sabia francès.

Com és que la Gran Lògia Espanyola es va crear a Catalunya?

No podem oblidar que a Catalunya hi ha una gran tradició maçònica i de lluita social per als drets de la dona.

La maçoneria femenina reivindica els drets de la dona?

Els principis de la maçoneria femenina són els mateixos que els de la masculina. Ara bé, quan nosaltres mateixes ens intentem retrobar, comprovem que la societat encara no és igualitària.

Quantes maçones hi ha a Catalunya?

A tot l'Estat espanyol n'hi ha cap a 150.

A la seva divisa fan referència a la laïcitat; accepten dones religioses?

I tant que n'hi poden haver, el que passa és que quan debatem no es pot fer proselitisme de cap religió; hem de respectar el pensament de tothom.

Diuen que cerquen la veritat: existeix?

L'hem de trobar dins nostre, per això és tan important garantir la llibertat personal.

Els seus companys masculins diuen que van una mica a la seva.

No és cert, tenim pactes d'amistat amb lògies com la Gran Lògia Simbòlica i organitzem actes conjunts. Ara bé, no anar per lliure no vol dir fer seguidisme.

És cert que es van desmarcar del document unitari que Montilla els va demanar sobre com veien Catalunya?

No ens en vam desmarcar. Només vam demanar que s'ajornés la presentació fins després de les eleccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.