Societat

JOAN BOADA

EX SECRETARI GENERAL DEL DEPARTAMENT D'INTERIOR

“Tot i estar avisada, la gent va voler fer vida normal”

Considera que el sistema d'alertes va funcionar bé

Critica que hi hagi pobles que no tinguin el seu pla d'emergència

En què es va fallar –si és que es va fallar– a l'hora d'avisar?

A l'hora d'avisar no hi va haver cap problema greu. Primer, perquè es va avisar amb molta antelació. Em sembla que no hi havia ningú al país que no sabés que aquell cap de setmana nevaria amb intensitat i en cotes baixes. Totes les emergències van arribar a tots els ajuntaments en diferents dies i el director de Protecció Civil va sortir dues vegades per la televisió per fer l'alerta. Tot i així, la gent va voler fer vida normal. Hem de partir de la idea que la gent estava avisada, que els ajuntaments estaven avisats...

Alguns dels avisos van arribar el cap de setmana, quan als ajuntaments no hi havia ningú.

És cert, però si tots els mitjans de comunicació t'han estat avisant que ve una nevada intensa, has d'estar al cas de si t'arriben les emergències. I, si t'has de desplaçar al teu ajuntament per veure si t'ha arribat un fax, suposo que val la pena fer-ho. A partir que es rep l'avís, els ajuntaments han d'activar el seu pla d'actuació municipal, el PAM, que és el Neucat –si no en tenen– o el general. A les comarques de Girona és on hi ha més municipis que tenen els seus Neucat elaborats. Em sembla que estem en un 80 o 90%.

Hi ha excepcions importants?

Efectivament. Mira, l'alcalde de Lloret, que va ser la persona que va criticar més el govern, resulta que no tenia fet el seu PAM. No va poder activar res perquè no tenia res. I, a més, hauria de tenir el Neucat, perquè és municipi turístic. I va mentir quan va dir que els Mossos no havien estat al seu costat. El cap de la comissaria va trucar de seguida al cap de la policia local i van treballar conjuntament. Hem de pensar que als pobles que tenien el PAM no hi va haver problemes. A muntanya, per exemple, no va passar res, i mira que al Ripollès o a la Garrotxa van caure més de 70 cm!

Home, és lògic que als llocs on la neu és habitual no hi hagués complicacions.
Aleshores no estem pas parlant d'un problema d'informació. El problema va ser que va nevar en llocs on la gent no hi està habituada. I com s'arregla, això? Doncs tenint els mitjans per fer front a la situació. Els municipis tenen l'obligació de tenir el PAM i explicar-lo a la població. Si s'espavilen els pobles de muntanya, es poden espavilar la resta de pobles. Va ser una nevada, però un dia serà una inundació, un terratrèmol o una fuita de gas.
Doncs hi va haver queixes d'ajuntaments relatives als avisos.
Va fallar potser la comunicació que ha de tenir Protecció Civil. Té un consell assessor format per departaments i entitats que dóna dades a Protecció Civil de com estan les carreteres, els trens, etc., i plegats prenen decisions. Ens vam trobar que el consell assessor no va donar tota la informació que calia o no va tenir prou mitjans per donar la informació que calia. D'aquí ve que en la meva primera intervenció m'equivoqués dient –en condicional– que semblava que no havia quedat ningú atrapat. I no era cert perquè hi havia gent a la carretera i als trens. Em va saber molt de greu. Allò es va interpretar com que havia desinformat. En qualsevol cas, podem dir que el primer dia era una emergència per la neu, però de seguida es va convertir en una emergència per la falta d'electricitat. El Neucat ja no servia, però el vam mantenir activat perquè no teníem res més. Tornant als avisos, és cert que alguns, de vegades, eren difícils d'interpretar i que s'enviaven tots a tothom. S'enviava, per exemple, a Campdevànol que hi hauria onades de sis metres, a més dels avisos que els pertocava. Potser rebre excessiva informació fa que no te la miris tant. Això ja està solucionat, ara es personalitza. D'altra banda, tampoc teníem tots els telèfons dels alcaldes. Ens els havien enviat tots? No. Ep, però els faxos de tots els ajuntaments sí que els teníem.
Des del govern mateix es va admetre que alguns aspectes del Neucat no havien anat prou a l'hora.
Va ser el consell assessor que he esmentat abans. Ho vam arreglar de seguida, fent que en formin part de manera permanent també les companyies elèctriques, que va ser la part implicada que ens va donar menys informació. També vam decidir atorgar més ajudes a Protecció Civil dels municipis.
Si es repetís un episodi de nevada similar, ho podríem afrontar millor? Estem més ben preparats avui que fa un any?
Sí. Estem més ben preparats. Fins i tot aquella experiència hi ajuda, inclosos els municipis. Pensa que molts municipis, a través de les majors ajudes a Protecció Civil, han pogut comprar generadors. Els PAM haurien de preveure quins equipaments públics s'han d'assegurar. En posaré un exemple: ens vam trobar municipis que, si bé tenien aigua, no la podien bombar perquè no tenien llum. En aquests llocs, no seria lògic que tinguessin a mà un generador? Si tenim un pavelló, no hi hauríem de tenir també un generador per si cal concentrar-hi la població? Això ho ha de fer el govern? No. Al govern, se li va exigir que ho fes absolutament tot en emergències, quan en realitat el govern coordina. Als ajuntaments, se'ls han donat recursos i, a alguns consells comarcals, se'ls han atorgat ajudes perquè facin els PAM dels ajuntaments més petits. Ep, és veritat que tothom va quedar totalment desbordat, que va ser una situació excepcional. Mira què va passar després a Europa, amb morts i tot. Aquí, amb la col·laboració de molts ajuntaments, es va treure molta gent de les carreteres i no va morir ningú. Repeteixo que, l'endemà, l'emergència per la neu ja no existia. Sí que es va allargar una emergència per falta d'electricitat, cosa que no era pas responsabilitat del Departament d'Interior. Com he dit abans, ho vam canviar i ara les companyies elèctriques estan dins del consell assessor de Protecció Civil. Les elèctriques ens van desinformar a nosaltres, al president i a tothom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a