Societat

l'entrevista

“L'objectiu de Fòrum és ajudar nens de l'Havana”

Què és i què fa Fòrum Solidari?

Som una ONG petita nascuda fa més de deu anys, que no tenim la difusió que poden tenir altres de més grans. Llavors, per poder cobrir les necessitats i portar a terme la vessant humanitària, ens hem d'espavilar constantment. D'altra banda, com que a resultes de la greu crisi econòmica d'arreu el nombre de padrins que tenim ha anat minvant, al músic i estudiós de l'havanera Càstor Pérez, ferm col·laborador implicat amb Fòrum, se li va acudir, a finals de 2009, l'idea de muntar unes cantades d'havaneres solidàries.

Va ser fàcil implicar-hi els grups?

La veritat és que la resposta ha sigut i és molt positiva. La majoria de grups amb els quals tenim tracte, són grups que han estat a Cuba, o hi han tingut vincles, i sabíem que col·laborarien i estarien a disposició del que els poguéssim demanar. Es va començar l'any passat amb tres cantades: Mataró, Palafrugell i Terrassa. La recaptació va integrament a Fòrum i als 55 nens cubans apadrinats que tenim. És una manera de poder arribar a cobrir les necessitats per poder-los atendre a tots.

I aquest any?

En morir en Càstor el mes de novembre passat, aquestes cantades van quedar aparcades, però les hem reprès per diferents motius: perquè creiem que val molt la pena, i perquè en Càstor hi havia treballat molt. Per aquesta raó, ara el dia 26 torna, a Ripollet, la cantada d'havaneres solidàries. Ja n'hi ha prevista una altra a Palamós pel mes de maig, i per consolidar el calendari d'aquest any, estem en gestions amb Montcada, la Bisbal d'Empordà i Sant Feliu de Guíxols.

Com és que també tenen cura del Casal Català de l'Havana?

Bé, el suport que fem al Casal Català de l'Havana, l'activitat del qual queda centrada a aglutinar tots els que són descendents de catalans que en el seu moment van haver d'emigrar a Cuba, és en la vessant humanitària, seguint el projecte iniciat ja fa molts anys pel pare Liñan, un sacerdot escolapi nascut a Balaguer el 1922. El casal es va fundar el 1840, per reproduir allà el que era la societat catalana, i el pare Liñan, que havia anat a Cuba quan es va jubilar, hi feia classes de català, entre altres coses.

Quan va començar la seva relació amb el Casal Català de l'Havana?

-L'any 1995, amb el meu marit, el músic Andreu Navarro, i el grup Espingari, havíem anat a un festival d'havaneres que es fa el mes de novembre de cada any a l'Havana. I allà, vam descobrir que el Casal Català de la capital cubana en aquells moments estava molt descurat, gairebé enrunat. Ens vam fer el propòsit de treballar de valent per posar-lo novament en dansa i mantenir-hi activitats culturals i cíviques, a través de les tradicions i els costums de Catalunya, aportant tot el material logístic i professional necessari. Posteriorment, va ser quan vam posar en marxa Fòrum Solidari.

Vostè és una dona molt lluitadora, ja que el 2006, en morir el seu marit, l'Andreu, es queda al front de Fòrum i, a finals de 2010, quan havien aconseguit reactivar el projecte, moria Càstor Pérez, un altre ferm col·laborador que portava la part de les activitats culturals...

Sortosament hi ha moltes persones i una nova generació de gent que continua implicada en la feina constant per complir la tasca que ens vam proposar amb la creació de Fòrum Solidari pel que fa a la vessant humanitària, i també per mantenir les activitats de la cultura catalana als casals cubans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.