Societat

EDUCACIÓ

Jardí per a científics i escolars

Lleida inaugura demà un parc botànic de 7 hectàrees amb 1.700 arbres i 90.000 arbustos d'arreu del món

L'equipament, després de 4 anys d'obres, estarà vinculat al Parc Científic i també vol atreure visitants

L'arborètum de Lleida obre demà, dimecres, després de quatre anys d'obres com un nou equipament del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, és a dir, que estarà dedicat a la recerca, però també tindrà un vessant pedagògic i lúdic.

El jardí botànic, que durà el nom del botànic i químic lleidatà Pius Font i Quer, disposa de més de set hectàrees en uns terrenys situats vora l'Escola d'Enginyeria Agrònoma i contindrà uns 1.700 arbres i 90.000 arbustos d'arreu del món, dividits en diverses àrees que recrearan paisatges de bosc xilè, cedreda nord-africana, bosc californià, rambla mediterrània, formació de llorers, pineda, alzinar i carrascar, sureda, roureda submediterrània i nord-americana, fageda europea, bosc de ribera, asiàtic, de sequoies, àrea de bambús i taigà, entre d'altres.

La primera plantació es va fer el 2009 i després d'alguns fracassos i reposicions, finalment gran part de la vegetació col·locada aguanta bé el clima de Lleida. Tot i la inauguració de demà, encara hi ha algunes espècies que no es plantaran fins d'aquí a unes setmanes.

L'arborètum té una primera finalitat científica i ja hi ha grups interessats de la Universitat de Lleida (UdL) per utilitzar el nou equipament per a l'estudi de plagues. Aquest espai es preveu que sigui també un atractiu per a investigadors d'arreu del món.

Un segon objectiu serà el pedagògic i, per tant, s'obrirà a escoles i instituts i a la formació docent. La tercera finalitat serà oferir l'espai als ciutadans i els turistes. Per completar la visita s'han dissenyat itineraris adaptats per a persones cegues i persones amb mobilitat reduïda.

El jardí botànic també disposa d'un edifici per a la recepció i per als investigadors, així com d'una bassa per abastir el reg gota a gota que s'ha instal·lat a tot el parc.

Tot plegat ha suposat una inversió de tres milions d'euros, una xifra que han aportat el Parc Científic i el Ministeri de Ciència i Innovació. El projecte inicial el van començar a gestar la Universitat i l'Ajuntament a finals dels anys noranta i el 2003 es va presentar un primer avantprojecte. No obstant això, l'arborètum no es va posar a licitació fins al 2007 i les obres s'han allargat fins aquest any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.