Societat

Ecologia contra el foc

Tècnics forestals i professionals operatius impulsen una fundació per divulgar una nova cultura del foc

Aposten per tècniques d'extinció d'incendis forestals a partir de la gestió del foc i el paisatge

El foc ha arrasat en els últims tres anys més de 3.000 hectàrees forestals a Catalunya. Els incendis han deixat de ser una emergència estrictament rural i s'ha convertit en una emergència amb un gran impacte social que obliga els experts a desenvolupar noves tècniques de prevenció i extinció per fer front a l'amenaça.

Cal generar i divulgar una nova cultura del foc que ja no passa només pels mètodes tradicionals basats en l'ús de l'aigua sinó en la gestió del mateix foc i del paisatge com a eines d'extinció. Amb l'objectiu de liderar aquest canvi de cultura i propiciar l'intercanvi de coneixements i experiències acaba de néixer la Fundació Pau Costa, impulsada des de Catalunya per professionals del sector i que aglutina els millors experts d'arreu del món en tècniques d'extinció d'incendis i gestió forestal, tant des del vessant operatiu com des del d'anàlisi i recerca. La implicació d'alguns dels millors experts del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i el fet que la fundació porti el nom d'un dels bombers morts l'estiu del 2009 a Horta de Sant Joan pot fer pensar que aquesta institució va néixer després de l'accident i com a resposta a la tragèdia. Però no és així. La fundació es va començar a gestar molt abans d'aquell fatídic 29 de juliol i precisament Pau Costa, el més jove dels cinc GRAF que hi van perdre la vida, n'era un dels principals impulsors. Costa i altres components del GRAF havien participat feia relativament poc temps en un projecte europeu anomenat Fire Paradox, que durant quatre anys va intentar avançar en la recerca de les causes dels grans incendis forestals a tot el continent, comparar l'experiència i capacitat de reacció de cada país i de cada cos d'extinció i treure'n conclusions per dissenyar patrons d'actuació comuns. Acabat el projecte europeu, els experts catalans que hi havien participat, entre ells Pau Costa, van voler donar-li continuïtat a través d'una fundació que es va veure estroncada per l'accident mortal d'Horta. Gairebé dos anys després del tràgic succés, els impulsors del projecte han decidit recuperar-lo, implicar-hi experts i professionals del sector i gent de la societat civil sensibilitzada en la matèria i l'han començat a fer realitat. Seixanta persones vinculades al món operatiu i estudiosos del foc i la gestió forestal de Catalunya, Espanya, Portugal, França, Alemanya, Suècia i Canadà i de reconegut prestigi mundial formen part del rovell de l'ou fundacional, regit per un patronat que presideix el màxim expert en la matèria, l'inspector Carles Castellnou, pare i cap dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, i de qui parteix bona part de la filosofia que inspira la fundació. “A Europa hi ha necessitat de disposar d'una plataforma que capitalitzi el coneixement i l'experiència acumulada pels especialistes en incendis forestals i en l'ecologia del foc i compartir-ho amb altres a nivell internacionals”, explica el mateix Castellnou en la plana de presentació del web de la fundació (www.paucostafoundation.org). Oriol Vilalta, un dels dos directors tècnics de la fundació, explica a aquest diari que compartir el coneixement en el camp de l'ecologia del foc és vital per dissenyar polítiques de prevenció i, sobretot, de protecció de seguretat de les persones.

Objectius

Per això la Fundació Pau Costa s'ha marcat l'objectiu d'arribar a tres grans col·lectius: la societat en general, ja que cal desenvolupar programes de percepció del risc i comprensió de l'emergència, a més de millorar les polítiques per mitigar-lo i allunyar-lo dels ciutadans; el món operatiu, que ha d'afrontar també un canvi en el concepte d'extinció tradicional i ha de ser capaç de transmetre les experiències acumulades per entendre el passat i afrontar el futur; i, finalment, el món acadèmic, incentivant la investigació i recerca al voltant dels incendis forestals per poder entendre millor el rol del foc com a actor dels ecosistemes i el seu impacte.

La direcció executiva de la fundació recau en cinc dels millors analistes en foc forestal –tres catalans, un espanyol i un alemany– que han assumit
el pilotatge del projecte i que esperen poder trobar i disposar dels recursos necessaris per fer realitat
el somni d'en Pau.

2010
351
hectàrees cremades
en un total de 241 incendis forestals. Les condicions meteorològiques van ajudar.
2009
3.016
hectàrees cremades
en 399 focs. Va ser l'any de la tragèdia d'Horta de Sant Joan i una de les pitjors campanyes.
2008
21,79
hectàrees cremades
en 78 incendis registrats arreu del país. Va ser l'any amb menys focs de l'última dècada.

El record d'Horta, sempre present

El Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat es va donar a conèixer, malauradament, arran de l'accident que va patir l'estiu de
fa dos anys i en què cinc
dels seus components van perdre la vida i un es va salvar de miracle. El GRAF és
un cos d'elit, que treballa sense aigua i que té com a missió dominar la capçalera del foci i impedir que avanci.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.