Societat

Els Castellers de Vilafranca reprenen el fil

Els verds descarreguen amb comoditat el primer castell de nou de l'any

La plaça de la Vila veu el primer set de vuit de la història castellera

Van acabar pletòrics i així han tornat a començar. Els Castellers de Vilafranca van completar ahir el primer castell de nou de l'any, el tres, i van fer brillar encara més l'actuació amb el divertimento del set de vuit; tot sigui dit, un senyor divertimento. El tres de nou va mostrar molt bones maneres, tot i tancar-se un pèl en un pis de sisens que ja incorporava canvis. Va ser a la tercera ronda quan van encarar l'aplaudit set de vuit. El cap de colla, David Miret, el va valorar com a “plàsticament molt atractiu i idoni per començar la temporada fent treballar molta gent”. Tot i el moviment que comporta tants castellers pujant alhora i el complicat pas de l'enxaneta d'un pom a l'altre, la construcció no els va suposar cap dificultat.

L'actuació havia començat amb el quatre de vuit amb l'agulla i es va acabar amb el pilar de set, també el primer d'aquest curs 2011, que van descarregar salvant una reblincada a la sortida de l'enxaneta.

La diada de les Fires de Maig va comptar amb la participació de tres colles més. Xicots de Vilafranca i Castellers d'Altafulla també van tenir motius per sortir contents de plaça. Els primers van estrenar el cinc de set i el quatre de set amb el pilar, amb una canalla nova molt menuda i lenta que els va fer suar de valent. Una aposta de futur. Els d'Altafulla van fer un molt bon paper amb la clàssica de set més matinera de la seva història.

Més desafortunada va ser l'actuació per a la Colla Jove Xiquets de Vilafranca, que per primer cop actuava al costat de les altres dues colles locals. Van arrencar carregant el seu primer tres de set, però la caiguda els va condicionar massa i no van poder aconseguir cap més castell.

Reptes matiners

La temporada 2011 ha arrencat amb molta força, amb un bon grapat de colles completant els seus millors castells ja a l'abril o al maig. En són un exemple el quatre de vuit dels Castellers de Sabadell i el dels de la Vila de Gràcia, o el dos de set completat pels Sagals d'Osona, els Xiquets de Reus, els Castellers de Sant Cugat i, ahir, els Marrecs de Salt.

A banda dels Castellers de Vilafranca, també s'han folrat els Minyons de Terrassa, que ahir a Badalona van completar el seu segon dos de vuit. De la resta d'actuacions del cap de setmana, cal destacar les clàssiques de vuit de les dues colles de Valls, la Joves al Milà i la Vella a Terrassa, pilar de sis rosat inclòs.

Petita història d'un castell inèdit

L'estructura de set castellers per base va ser inventada la temporada 2009 pels Margeners de Guissona. Està formada per un quatre i un tres annexat, que culminen amb dos poms de dalt amb els quatre dosos eixancarrats. Els Margeners se'l van plantejar com a pas intermedi entre el cinc i el nou de set.

L'any següent, el van completar també els Castellers de Sants, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Vilafranca, i els Capgrossos de Mataró van assajar seriosament el de vuit pisos. El set es pot coronar amb dos enxanetes (com ho fan els Margeners) o amb un (com ho fan els vilafranquins), de manera que l'enxaneta ha de baixar per un dels poms i pujar cap a l'altre, perquè els poms queden deslligats.

Es tracta d'un castell que demana molts castellers de tronc, però que té més estabilitat que el castell que més s'hi assembla, el cinc de vuit. És per això que alguns rànquings ja l'han puntuat per sota de la catedral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.