Societat

La contraportada

Un grup amb història

El Grup d'Història del Casal de Mataró celebra l'acte institucional del seu vint-i-cinquè aniversari amb una conferència sobre la faceta restauradora de Puig i Cadafalch

El Grup d'Història del Casal de Mataró està d'aniversari. Enguany fa vint-i-cinc anys que un grup de joves llicenciats en geografia i història van fundar l'entitat, els objectius de la qual eren ben clars: la divulgació de la història i el patrimoni i la difusió dels estudis dels investigadors locals. Per celebrar-ho com cal, ahir va ser el torn de l'acte commemoratiu a l'Ajuntament. El president del grup, Joaquim Graupera, més que de fets i fites assolides, va preferir parlar dels valors que han caracteritzat l'associació des dels seus inicis com el treball en equip, la voluntat ferma de fer país i crear lligams, la innovació, el voluntarisme i la divulgació i el rigor. Però el que era inevitable que no s'apuntés era recordar un dels moments més ambiciosos de l'entitat: la reproducció de l'estendard de Ripoll, obra de Josep Puig i Cadafalch, que es va destruir durant la Guerra Civil. “Ens en sentim molt orgullosos perquè aquest projecte reeixit encarna tots aquests valors”, va afegir-hi Graupera. Ja sigui per això o perquè Puig i Cadafalch i altres personatges mataronins com Terenci Thos i Codina o Emili Cabanyes van fer un paper destacat en la restauració definitiva de la basílica del monestir de Santa Maria de Ripoll, durant l'acte institucional la doctora en història de l'art i professora titular de la Universitat de Barcelona, Francesca Español, va fer una conferència per donar a conèixer la faceta restauradora de Puig i Cadafalch i la seva obsessió per “desemmascarar els edificis”. Una manera de treballar que per aquella època va ser revolucionària i que, segons la historiadora, va servir també per desfer alguns mites com ara la cronologia d'alguns immobles.

L'encarregat de glossar la trajectòria de l'entitat va ser l'historiador Joan Giménez, que va apuntar que l'interès dels mataronins per la seva pròpia realitat es remunta a uns quants segles enrere. Segons Giménez, al segle XVII hi havia grans debats col·lectius i no només d'experts de caràcter històric sobre qüestions tan transcendentals com l'etimologia del topònim de la ciutat, l'origen de les Santes o la data de la fundació de l'antiga Iluro. Els vint-i-cinc anys del Grup d'Història del Casal demostren la maduresa d'un col·lectiu de gent que ha jugat fort en la recerca de noves vies de divulgació tot creant activitats innovadores i sovint inèdites a la ciutat. De fet, Giménez va recordar que, a banda de publicar una revista, organitzar congressos o elaborar fitxes històriques, un dels puntals de l'entitat ha estat la difusió pionera que s'ha fet de continguts a través de la xarxa d'internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.