Societat

La llei òmnibus de l'espai públic regularà el burca i els festejos a Canaletes

El text establirà que no es podrà dur la cara tapada en cas que això dificulti la identificació

També es podria incloure l'arrest preventiu en celebracions

La llei de drets i deures que està començant a elaborar el Departament d'Interior –tal com ja va avançar dilluns el conseller d'Interior, Felip Puig– restringirà, per primer cop, l'ús d'elements com el burca, el nicab o el vel integral en els espais públics de Catalunya. La norma, encara en un estadi molt inicial, regularà les situacions en les quals es podrà tapar el rostre, i aquells casos en què no estarà permès. Les dificultats que tenen ara mateix els policies per identificar qualsevol persona que vagi amb la cara tapada és un dels problemes que es podrien evitar amb l'entrada en vigor de la nova normativa del govern, que s'anirà completant en els propers mesos, segons confirmen fonts d'Interior.

La nova llei de seguretat i civisme en espais públics –que ha de permetre homogeneïtzar les ordenances municipals catalanes– tindrà un capítol especial dedicat a la prostitució, especialment la que es practica dia a dia a les carreteres i carrers del país. El fet que actualment cada municipi hagi de lluitar contra aquest tipus de pràctiques a través de les seves ordenances provoca un constant efecte trasllat de les prostitutes cap a altres poblacions sense normativa municipal pròpia, una situació de cercle viciós que s'espera eliminar amb la nova norma, que tot indica que s'assemblarà a l'òmnibus per la gran quantitat de temes que tractarà.

En aquest sentit, un altre dels projectes que es podria afegir a la futura llei és la regulació del nivell de seguretat i civisme en els casos de les celebracions esportives multitudinàries, com les del Barça als voltants de Canaletes i la plaça de Catalunya de la capital catalana. Tot i que, de moment, “no hi ha res decidit” –diuen les mateixes fonts d'Interior–, una de les mesures que vol introduir Felip Puig és la possibilitat de posar en pràctica la detenció preventiva. Així, els Mossos –i potser també la Guàrdia Urbana– podrien arrestar els agitadors habituals d'aquest tipus d'esdeveniments abans de les celebracions.

LES FRASES

Fa setmanes que Interior treballa en un esborrany d'una nova llei de drets i deures dels ciutadans en els espais públics
Volem que les diferents ordenances que han anat fent els ajuntaments tinguin cobertura global
Felip Puig
conseller d'interior
Les claus

La seguretat no ho és tot

a.g

L'homogeneïtzació de les ordenances municipals en una única llei és un pas imprescindible perquè tots, governs i ajuntaments, puguin lluitar amb les mateixes cartes contra els principals problemes de civisme i seguretat. Ara bé, la unificació en una única norma de problemàtiques tan diverses com l'ús (o no) del burca, la prostitució a les carreteres o les celebracions més aviat accidentades del Barça obligarà el Departament d'Interior a fer un gran treball de cirurgia per englobar en un text una regulació efectiva per a tots aquests casos.

En el cas de l'ús del vel integral, per exemple, la conselleria ho enfoca en termes de seguretat, però no aprofundeix –almenys fins ara– si també podria afectar el nivell de civisme de certes poblacions marcades per la immigració. D'altra banda, un altre perill que pot comportar la macrollei de drets i deures és que es generalitzin normes a tot el territori a partir de problemes de seguretat de certes ciutats. No tot Catalunya necessita les mateixes ordenances que té Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.