Societat

Universitats, tancat per retallada

vacances Totes tanquen a l'agost per reduir despesa, sobretot energètica MESURES Facultats i centres apaguen la climatització i deixen serveis molt mínims ESTALVI La previsió és deixar de gastar 50.000 euros setmanals

La mesura es completarà amb plans d'eficiència energètica

Totes les universitats públiques catalanes ja fan vacances i no perquè s'hagi acabat l'activitat acadèmica i l'administrativa sigui mínima, sinó perquè de forma excepcional s'han vist obligades a tancar portes a totes les facultats i centres per estalviar.

Durant aquest agost, els serveis de les universitats seran mínims, només quedaran obertes algunes biblioteques, els registres i la seguretat de les instal·lacions. La resta, a pany i forrellat i, en alguns casos, amb instruccions internes per desendollar ordinadors i impressores. També es tancaran tots els llums i, sobretot, els sistemes de climatització. Tot plegat per reduir despesa i especialment l'energètica.

La mesura és el resultat de la forta retallada que totes les universitats públiques catalanes estan patint per part del govern. Malgrat que els equips rectorals ja aplicaven plans de contenció, la retallada del 16% en lloc del 10% anunciat en un principi, cosa que suposa 144 milions menys per als estudis superiors del país, els ha obligat a refer aquests plans i a establir mesures addicionals, com aquest tancament d'instal·lacions a l'agost.

Així, la Universitat de Barcelona tanca instal·lacions tot el mes, algunes entre l'1 i el 28 i d'altres del 8 al 31. L'Autònoma farà el mateix del 8 al 28. La Politècnica, de l'1 al 20; la Rovira i Virgili, del 8 al 28; la de Girona, del 6 al 28, i la de Lleida, del 8 al 21. La Pompeu Fabra és la que mantindrà més serveis oberts aquest estiu.

L'estalvi mitjà previst és d'uns 50.000 euros setmanals i, per tant, les universitats esperen deixar de gastar d'entre 100.000 i 150.000 euros amb aquesta mesura, però ja han previst noves iniciatives, com regular la climatització de fred i calefacció. Aquest és el cas de les universitats Politècnica i de Girona, per exemple, que han fixat que l'aire condicionat s'engegui a partir dels 26 graus i la calefacció amb menys de 21 graus.

També s'ha previst engegar campanyes de sensibilització a la comunitat universitària pel que fa a l'ús de l'enllumenat general de les instal·lacions, supressió o reducció de l'ornamental i minimitzar el de les aules i despatxos, prioritzant la llum i la ventilació natural. El mateix es farà amb el consum d'aigua. Igualment, es limitaran els espais oberts durant les nits i els caps de setmana, cosa que afectarà principalment algunes instal·lacions esportives i biblioteques, segons consta en els diferents plans de les universitats catalanes.

Al marge d'aquests plans energètics, s'ha posat en funcionament tot un conjunt de plans de contenció que afecten també el personal, amb menys contractacions i substitucions; la reducció o supressió de titulacions, especialment màsters, o la frenada en sec de les inversions.

Tot això, afegit a l'augment de taxes ja anunciada. Aquest tancament forçós a l'agost ha generat també problemes i queixes de les plantilles, que han hagut de modificar unes vacances ja programades i ajustar-les als dies de festa obligada o aparcar projectes de recerca durant un mes. I és que en algunes universitats el tancament es va anunciar amb poca antelació.

144
milions de retallada
aplicats pel govern a les universitats.
21
dies de tancament
és la mitjana escollida pels centres.

La UdL estudia tancar per Nadal

Les restriccions pressupostàries continuaran i el govern ja ha anunciat que, almenys, es repetiran en els pressupostos de 2012. Per tant, alguns rectors, com el de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, ja pensa en més dies de tancament. Es planteja la possibilitat de tancar els centres universitaris lleidatans durant les festes de Nadal i ampliar les d'estiu en una setmana més, passant de dues a tres setmanes, com han fet la majoria d'universitats catalanes.

La Universitat de Politècnica de Catalunya (UPC) també estudia ampliar aquests tancaments per estalviar energia per Nadal i Setmana Santa.

En definitiva, es tracta de deixar en stand-by les universitats fora dels períodes lectius.

En el cas de la UdL els pocs treballadors que quedaran a l'agost, al voltant de mitja dotzena, per mantenir uns mínims serveis ho faran sense climatització i en horari de matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.