Societat

col·lectius

Treballadors social alerten contra els canvis a la PIRMI

Els professionals dels serveis socials de Barcelona redacten un manifest que enviaran al govern i l'Ajuntament

Afirmen que cal millorar la gestió del subsidi però sense generar desprotecció

Els professionals del treball social, els que a diari veuen la veritable i crua cara de la crisi econòmica, han pres la paraula. Un grup de treballadors socials de Barcelona, principalment de Ciutat Vella, han redactat un manifest crític amb els canvis introduïts a la Renda Mínima d'Inserció (PIRMI) i han iniciat una recollida de signatures a través d'internet abans d'entregar-lo a les primeres autoritats polítiques del país i la ciutat.

El document de poc més de tres pàgines, al qual ha tingut accés El Punt Avui, és un contundent toc d'alerta a les conseqüències d'exclusió que podria tenir per als col·lectius més desafavorits una mala gestió del subsidi. L'escrit té també un costat constructiu quan s'aplaudeix “la decisió de millorar el sistema de gestió i inspecció dels mecanismes i les prestacions públiques”, i es fa una oferta de diàleg a l'administració.

Tot i aplaudir aquest control del frau, s'alerta del risc de vincular aquesta pràctica irregular “amb la procedència immigrant del beneficiari”. En aquest sentit, el document demana que no es creïn “bocs expiatoris” ni s'incrementi “la divisió en una societat molt debilitada”.

El document és molt crític amb el fet que el canvi en la forma de pagar l'ajuda de la PIRMI s'hagi fet a l'agost, amb molts professionals de vacances, fet que ha ajudat a incrementar el desconcert dels preceptors, s'afirma. “Els professionals totalment desinformats som els referents d'aquestes famílies, som els que fem un seguiment de la seva situació social, i nosaltres tampoc hem estat informats a temps d'aquests canvis”, es llegeix al document.

Es recorda que molts beneficiaris de la PIRMI són gent amb domicili canviant, a causa de la situació del mercat immobiliari que els aboca a la mobilitat constant, i això dificulta poder accedir a un correu certificat per rebre el taló corresponent.

LA XIFRA

80.000
persones
són beneficiàries de la PIRMI a Catalunya, i la gran majoria depenen exclusivament d'aquesta prestació.

El govern hi destinarà 130 milions

L'allau de crítiques rebudes pel govern pels canvis introduïts a la PIRMI han obligat aquest a explicar-se. S'insisteix que en el marc de “limitació pressupostària” cal destinar els recursos disponibles a “les persones que realment necessiten d'aquest ajut”.

Segons els càlculs de la Generalitat totes aquestes ajudes suposaran per a l'e-xercici del 2011 una despesa de 130 milions d'euros, amb un 30 per cent d'increment en relació amb el que s'hi va destinar l'any passat.

Des de CiU es considera que en els últims anys s'ha desvirtuat el criteri pel qual es va crear la PIRMI, el de la reinserció social i laboral dels seus preceptors. Es considera que la “falta de seguiment individualitzat i l'increment exponencial dels usuaris” està provocant desajustaments. Entre l'agost i el setembre tots els beneficiaris de la PIRMI hauran d'acudir a oficines de Treball de la Generalitat per validar la seva situació actual i poder seguir rebent l'ajuda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.