Societat

Alt Penedès

Massa bona fe a l'alcaldia

L'exalcalde de Santa Fe imputat en una presumpta xarxa per regularitzar immigrants sense papers publica un opuscle on es defensa

Diu que no va cobrar diners

L'alcalde ha escritl'opuscle de vivències per fer front al cost de la seva defensa

L'exalcalde de Santa Fe del Penedès Marcel Surià i Raventós es va convertir, ara fa dos anys i mig, en notícia després que aquest diari fes públic que la Policía Nacional l'estava investigant des de feia un any i que havia declarat per presumpta pertinença a una xarxa que introduïa immigrants a Catalunya amb certificats d'empadronament falsos. La difusió de la notícia va provocar enrenou al poble, el més petit de l'Alt Penedès, i al cap de pocs dies el batlle de CiU i alhora conseller de la Gent Gran al Consell Comarcal de l'Alt Penedès va presentar la dimissió pressionat pels companys del seu grup municipal de CiU.

Ara, dos anys i mig després, l'exalcalde de Santa Fe del Penedès acaba de publicar un opuscle autoeditat amb el títol de Pinzellades d'amor, en què narra les seves vivències personals com a alcalde i relata aquells episodis amb la intenció d'explicar-se i “agrair el suport” de les persones que li van fer costat, però també per ajudar-lo a pagar el cost de la seva defensa legal. Des de fa dos anys, Surià està imputat en el cas i està “a l'espera de notícies”, sense que se sàpiga encara, diu, si el seu cas arribarà als tribunals.

En el llibre, Surià explica que el 2007 molts immigrants van venir a l'ajuntament per sol·licitar un informe “d'haver estat vivint al poble i d'haver estat buscant feina per la zona... Necessitaven algun document per sortir del país per motius familiars greus... Tot i que vaig denegar moltes peticions, degut a la seva insistència infinita vaig signar alguns documents com un acte d'ajuda humanitària.” En l'opuscle explica que fins i tot un dia, el 2007, l'ajuntament va quedar envaït d'immigrants que reclamaven els mateixos papers que havia signat per a altres persones, i que va haver de trucar als Mossos d'Esquadra perquè l'ajudessin a fer-los fora de l'edifici. Ahir, l'exalcalde va relatar de nou a aquest diari que no va cobrar “mai” pels informes i que ho va fer en uns moment “delicats i sensible a les problemàtiques familiars”, i que la situació es va “desbordar”. “Fins i tot van arribar a anar a casa meva a demanar-me aquests tipus de documents”, diu. “Potser si hagués passat ara no actuaria igual”, conclou. L'exalcalde penedesenc indica que “si hi va haver algú que va cobrar diners per això, no va ser ningú de l'Ajuntament”, i que si el cas arriba als tribunals es podrà demostrar.

Surià, que treballa actualment en el desenvolupament d'un projecte d'innovació tecnològic relacionat amb el món del vi i fent classes en un centre de formació ocupacional en una escola de l'Alt Penedès, està totalment desvinculat de la política al poble, però diu que no pot descartar la seva tornada perquè “la vida dóna moltes voltes”.

L'opuscle acaba amb un fragment del seu acomiadament de la política activa llegida en el ple del febrer del 2009, en què destaca la declaració d'intencions: “He lluitat pel bé de les persones i ho continuaré fent.” El relat vivencial, que té un cost de 15 euros, es va presentar al juliol al claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès, i se'n prepara una altra presentació al novembre a Sant Pau d'Ordal, al terme municipal de Subirats, on té la seva família materna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.