Societat

Els afectats pel projecte de transformació de La Mina es neguen a pagar 35.000 euros pel seu reallotjament

Es preveu enderrocar un edifici de 244 habitatges

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs estudia com expropiar-lo sense “condemnar” el futur econòmic dels veïns

Alguns veïns de l'edifici Venus, del barri barceloní de La Mina, s'han concentrat aquest dimarts davant l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs per “exigir” que es tanqui el procés d'expropiació dels habitatges amb unes condicions ajustades al context econòmic. Veïns i administració coincideixen que l'enderroc de l'immoble, que està format per 244 habitatges, és irrenunciable. Es tracta de l'edifici més marginal i que acumula més problemes al barri de la Mina. Segons reconeix la portaveu veïnal Francisca Jiménez, mantenir l'edifici només seria possible si es fes una rehabilitació “integral”.

El quart tinent d'alcalde i vicepresident de la comissió executiva del Consorci Barri de la Mina, Gregorio Belmonte, ha explicat que el bloc té una densitat molt alta de població i considera que seria positiu redistribuir el veïnat en comunitats més petites. De fet, els pisos destinats al reallotjament dels afectats ja estan acabats en un del extrems del barri.

Les divergències entre veïns i ajuntament arriben a l'hora de fixar les condicions de les expropiacions i posterior reallotjament. El consistori demana als propietaris la diferència de preu entre els pisos del carrer Venus i els habitatges nous, que se situa al voltant dels 35.000 euros. La situació econòmica de molts propietaris, però, dificulta un pagament d'aquestes característiques.

Francisca Jiménez assegura que molts dels veïns del carrer Venus estan jubilats i “cobrant una pensió de 600 euros”. Altres, diu, no tenen feina, mentre que n'hi ha que només cobren la renda mínima d'inserció. “La crisi ha arribat per a tothom i aquí les circumstàncies en les que viuen alguns veïns és alarmant”, afegeix.

Els veïns, a través dels seus advocats, van demanar inicialment que el reallotjament es fes “pis per pis”, en compliment de l'anomenada llei Haus. És a dir, demanaven no pagar res pel canvi d'habitatge. L'ajuntament al·lega que el projecte de La Mina es va aprovar abans de l'entrada en vigor d'aquesta normativa i, per tant, els veïns afectats no s'hi podien acollir.

Ara el consistori busca una formula que permeti donar compliment als requeriments de les dues parts. Segons Gregorio Belmonte, es busca un “escenari perfecte” que permeti “enderrocar Venus sense condemnar cap veí a no poder desenvolupar-se de manera autònoma”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.