Societat

GENT

Carreras sense Jutta

La separació del matrimoni coincideix amb la publicació de les memòries del tenor, a qui de petit deien ‘Rigoletto'

La història d'amor de Josep Carreras i Jutta Jäger va començar de manera novel·lesca però malauradament no ha tingut l'esperat final feliç dels relats d'amor. El tenor i l'exhostessa de vol austríaca ja no viuen junts. Ella va tornar al seu país aquest estiu i no sembla que hi hagi reconciliació a la vista. La parella es va conèixer fa més de 20 anys en un vol entre Viena i Barcelona i va iniciar una relació secreta de 1985 a 1991, incloent-hi l'època en què el tenor va tenir leucèmia. L'afer va finalitzar perquè, com que Carreras no acabava de divorciar-se mai de la seva dona, l'hostessa es va casar amb un comerciant i va tenir tres fills. Catorze anys després, i ja tots dos separats, es van retrobar a Viena i el 2006 es van convertir en marit i muller.

A la parella, que vivia a Barcelona, sempre l'havíem vist molt compenetrada. Els recordo ballant en una gala d'Àustria que es va fer al MNAC el 2008, i a ella, sempre somrient, desfilant l'any passat per a la Fundació Síndrome de Down vestida per Joaquín Pérez Valette mentre el seu home l'aplaudia a la primera filera. La notícia resulta inesperada, tot i que ja era un punt sospitós que en la primera i multitudinària presentació que el tenor va fer de les seves memòries a Barcelona no la veiéssim retratant-se al seu costat. A la foto oficial apareix amb Helena Rakosnik, la primera dama catalana. Tampoc la va mencionar en la seva dedicatòria a la família, ni en el seu discurs de presentació, en què sí que va comentar anècdotes relacionades amb fills i germans.

De fet, moltes apareixen en el llibre, editat per Plaza&Janés, que Màrius Carol ha transcrit de manera entretinguda però també intensa. Poca cosa es coneix de la intimitat d'aquest home, fill d'un mestre de la República que va passar a ser guàrdia urbà per obra i desgràcia del franquisme. Va ser precisament gràcies als contactes amb uniforme del seu pare que va poder colar-se al galliner del Liceu (el teatre que és com casa seva) amb vuit anyets per sentir la primera òpera de la seva vida. I amb 11 va debutar allà mateix cantant Rigoletto, que era el nom que li van posar els nens de l'escola perquè sempre entonava La donna è mobile.

La vocació lírica, però, no se li va despertar davant d'un teló sinó en el cinema, veient una pel·lícula sobre el gran Caruso. I confessa que li agradava tant l'òpera com el futbol, una passió que comparteix amb Carol i que els ha proporcionat hores de conversa agradable fins i tot prenent-se mides en una prestigiosa sastreria barcelonina. Es podria dir que va sorgir la idea del llibre d'un emprovador masculí. “Tenia la necessitat d'explicar-me i donar a conèixer com penso”, diu el tenor, que mai ha volgut deixar de ser un nen de barri, ni perdre els orígens. I fa gala del seu sentiment catalanista.

Carreras porta una senyera plastificada a la butxaca allà on va. “Sento molt dins el meu país”, assegura l'home que va dir inesperadament “visca Catalunya lliure” al micròfon d'un reporter de Gol TV enmig d'un partit.

El llibre no passa per alt els temps de dura malaltia del tenor, que se li feien menys dolorosos “gràcies al Concert per a piano i orquestra número 2 de Rakhmaninov”, que li donava “força”. Carol recull curiositats, com la del dia en què en plena actuació el tenor va recollir “amb dos ditets” de l'escot de la Caballé una arracada caiguda. I les relacions de Carreras amb Els Tres Tenors: “Una nit Pavarotti em va cridar a la seva habitació de matinada i vaig córrer pensant que passava alguna cosa. Volia que tastés un nou salami!” Fidel als amics de sempre del barri de Sants, té una vinculació especial amb Núria Feliu, ja que, com la cantant explica: “Els seus pares i els meus ja sortien junts abans que nosaltres nasquéssim.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.