Societat

La Guàrdia Civil insta un home a parlar castellà

Un activista denuncia coaccions per l'ús del català i pel CAT a la matrícula

L'activista cultural i viticultor d'Espolla (Alt Empordà) Josep Maria Tegido-Mallart va denunciar ahir a El Punt Avui les coaccions de què va ser objecte dimarts per part de la Guàrdia Civil per haver parlat en català i perquè duia l'adhesiu del CAT a la matrícula del vehicle. Els fets van succeir quan Tegido-Mallart es dirigia en cotxe a Agullana, a l'Alt Empordà. Segons el seu relat, allà va ser aturat per tres agents de la Guàrdia Civil, sense uniformar, suposadament per fer un control rutinari.

Els problemes van començar quan els agents li van exigir que els parlés en castellà perquè –segons deien– no entenien el català. Després d'insistir durant una estona que s'adrecés a ells en castellà, “finalment troben el que necessiten per justificar la seva actuació. Manipulació de documentació: el CAT sobre les plaques de la matrícula. Per ser precisos, sobre la placa del davant”, relata Tegido-Mallart. Els agents –hi afegeix– li van dir que dur l'adhesiu és “com si jo hagués dibuixat un bigoti sobre la meva foto del carnet” i el van avisar que, si no el treia, hauria de pagar una multa de 3.500 euros. Els agents van aprofitar per alliçonar-lo sobre “Espanya i la Constitució” i la suposada “falta de respecte” del conductor i el van amenaçar de fer-lo esperar dues
hores “fins que arribés
un traductor jurat”.

El veí d'Espolla i els agents es van embrancar en una discussió sobre l'obligatorietat dels ciutadans de parlar en castellà amb la Guàrdia Civil fins que un dels guàrdies, cansat de discutir, el va amenaçar de detenir-lo: “O treus l'adhesiu o et portem detingut. Et passaràs dos dies al calabós”.

De sobte, just quan es disposaven a emmanillar-lo, un dels agents es va posar a parlar per telèfon amb algú i, immediatament, el van deixar anar i se'n van anar sense acomiadar-se davant la perplexitat de Tegido-Mallart, que no ha fet cap denún-cia formal dels fets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.