Societat

Baixar vambes d'internet

Un dels principals webs per descarregar continguts multimèdia de la xarxa obre una secció destinada a baixar objectes físics

Les primeres proves amb impressores 3D han donat bons resultats

Fa uns quants anys, quan internet començava a desenvolupar-se a escala domèstica, segurament ningú no sospitava que la xarxa ens acabaria donant un accés al contingut multimèdia (pel·lícules, programes de televisió, música...) tan àgil i còmode com el que tenim actualment. Per tant, hi ha algú que ara, amb tant camp per córrer, gosi dir que mai no baixarem unes sabates de la xarxa? Qui ho faci, segurament, és un temerari, perquè les descàrregues d'objectes ja han començat.

The Pirate Bay (TPB), un dels webs de referència en el món de la pirateria, ja fa temps que defensava que amb descarregar bits i bytes no n'hi havia prou. Ara ha anat una mica més enllà i acaba d'obrir l'apartat “Physibles”, des d'on potencia la descàrrega d'objectes físics com fins ara feia amb vídeos, àudios i programari. El web, d'origen suec, facilita les descàrregues mitjançant Bit Torrent, un programa P2P que permet la descàrrega de material dels altres usuaris i, al contrari que Megaupload, no depèn de cap servidor.

Sempre activa en la lluita per compartir la cultura per la xarxa, TPB tenia una sentència recurrent quan volia convèncer algú. “Si poguessis, no descarregaries un cotxe?” Els vehicles encara semblen lluny, però els vaixells, no tant. Com a mínim el del logo del web suec, que ja ha estat descarregat amb èxit per alguns internautes. Aquesta possibilitat és encara molt remota per a la majoria d'usuaris, perquè les impressores en tres dimensions tenen uns preus prohibitius i unes dimensions considerables. De fet, alguns dels pioners en aquest camp, com ara Charles Randall, el que van fer va ser descarregar el model i imprimir-lo en 3D mitjançant el web d'una de les empreses que s'hi dediquen. La jugada no li va sortir de franc, ja que entre materials, taxes i enviament s'hi va deixar uns 100 dòlars.

“Si una cosa sabem de la nostra societat és que ens agrada compartir. Amb la transició de l'analògic al digital no n'hi ha prou. Som persones físiques i necessitem objectes que es puguin tocar. El pas següent és convertir allò digital en tangible. D'aquí a vint anys, descarregarem les vambes”, avisen els responsables de TPB. Pot semblar que fan volar coloms –sobretot perquè també diuen que, més que receptes, acabarem descarregant menjars–, però tenen els peus a terra. La prova és que, davant l'ofensiva dels EUA contra la pirateria, han protegit el seu web, que és entre els més visitats del món, amb un canvi de domini: han deixat el “.org” i ara utilitzen el “.se”, de Suècia.

Alguns creuran que el petit vaixell de la imatge és una bajanada. Potser sí, però també és tot un avís per a molta gent. I així com discogràfiques i distribuïdores van reaccionar tard i malament davant la pirateria, caldrà veure què fan molts altres sectors per afrontar el futur.

LA XIFRA

100
dòlars
va costar al canadenc Charles Randall descarregar i imprimir en 3D el vaixell del logotip de The Pirate Bay.

El Suprem admet a tràmit el recurs contra la llei Sinde

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit el recurs contenciós administratiu en el qual l'Associació d'Internautes impugnava el reglament de la llei antipirateria espanyola, més coneguda com a llei
Sinde, i en què en sol·licitava la suspensió cautelar. La
sala tercera contenciosa
administrativa del Tribunal Suprem ha comunicat a les parts implicades que admet
a tràmit la demanda i dóna deu dies a l'advocat de
l'Estat perquè avaluï la
petició de suspendre de manera cautelar el reglament.

En el recurs se sol·licitava la suspensió de la posada en pràctica del reglament de la llei “fins que hi hagi una opinió judicial que l'avali”. L'Associació d'Internautes va impugnar la norma en considerar que atribueix a un òrgan administratiu (la comissió de propietat intel·lectual) competències que, per llei, corresponen als jutges. L'associació creu que la comissió de propietat intel·lectual estableix “infraccions difuses i sancions sense l'habilitació legal precisa, fet que crea una notable inseguretat jurídica que posa en perill drets fonamentals dels ciutadans”, com ara la llibertat d'expressió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.