Societat

La manifestació que ha tallat la Diagonal es dirigeix a la plaça Universitat

Els universitaris tallen diverses vies de la ciutat de Barcelona, entre les quals la Gran Via i la Meridiana

Els estudiants aturen a primera hora la circulació viària a la B-30 a Cerdanyola en els dos sentit de la marxa, en la jornada de mobilització contra les retallades

Obstaculitzen els accessos als campus de la UAB i la UB per impedir l'entrada a professors, alumnes i treballadors

Les reivindicacions també afecten els Ferrocarrils, que no paren a Bellaterra

Estudiants de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya han tallat des de les 10.40h l'avinguda de la Diagonal de la capital catalana, a l'altura de Palau Reial. Aquests talls de trànsit provoquen retencions a la B-23 d'entrada a Barcelona i, segons informa la Guàrdia Urbana, la ronda de Dalt, ja que s'ha hagut de tancar la sortida 11 d'accés a la Diagonal.

Després d'aturar el trànsit,e ls universitaris ha començat una marxa fins a la plaça Universitat, on ha les 12.30h hi ha convocada la manifestació unitària contra les retallades a la universitat pública. A Barcelona també hi ha hagut talls de trànsit a la Gran Via i a la Meridiana.

Els universitaris han començat ben d'hora les mobilitzacions contra les retallades del govern, que té el seu punt àlgid en les manifestacions convocades per aquest migdia, amb talls de trànsit a la B-30 a Cerdanyola i l'AP-7 a l'alçada de Sant Cugat del Vallès. Això ha provocat complicacions en la circulació viària en aquestes dues vies cap a les 8h del matí i fins gairebé les 9h, amb retencions que han acumulat fins a 11 quilòmetres de cues, segons el Servei Català de Trànsit.

La protesta a la UAB també s'ha traslladat a la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Un grup d'estudiants ha bloquejat la línia S2 i S55 de Ferrocarrils de la Generalitat, entre Sant Quirze i Bellaterra, també cap a les 8h del matí. Un cop han deixat lliure la línia, FGC ha informat que els trens no paraven a l'estació de la UAB.

A més, els estudiants també han obstaculitzat els accessos als campus de la UAB i la UB per impedir l'entrada als professors, treballadors i alumnes. La protesta, en menor intensitat, també s'ha repetit al campus de la UPF a Ciutadella.

Convocats per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup) i amb el suport de sindicats i comitès d'empresa d'universitats, els estudiants i el professorat de les set universitats públiques catalanes estan convocats a una jornada de vaga i a manifestar-se a la plaça Universitat de Barcelona, i a diverses ciutats del país.

Els convocants denuncien l'“ofec pressupostari” de les universitats públiques, arran de les retallades dels dos darrers anys. La Generalitat va reduir el 2011 el pressupost per als centres d'educació superior públics d'un 15%, i d'un 1,9% el 2012, la qual cosa ha comportat la pèrdua de 594 docents, la major part (559) dels quals eren professors associats.

Els estudiants de les diverses universitats de Barcelona es mobilitzaran des dels seus punts de protesta fins a plaça universitat, punt d'inici de la manifestació convocada per aquest migdia. Per ara, en la jornada de vaga de la comunitat universitària arreu del país, a la UAB és on hi ha hagut més incidents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.