Societat

Manifestació a Sant Andreu en defensa del casc antic

60 cases podrien ser enderrocades i 140 més “amputades” si tiren endavant els dos nous eixos cívics que impulsa l'Ajuntament

Centenars de persones demanen la “desafectació total” del nucli

Centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a la plaça Orfila de Sant Andreu en defensa del casc antic del barri. Els concentrats han demanat que s'eviti l'enderrocament de 60 cases i l'amputació de 140 més per realitzar els dos “eixos cívics” que promou l'Ajuntament de Barcelona.

La protesta ha estat convocada per la plataforma Salvem el casc antic de Sant Andreu i l'Associació de Veïns de Sant Andreu, conjuntament amb 40 entitats més. Els veïns que han secundat la convocatòria (3.000 segons els organitzadors, 250 segons la Guàrdia Urbana) han reclamat “la desafectació total del nucli antic de Sant Andreu”. Segons asseguren, el nou pla metropolità “no contempla” les seves reivindicacions “de fa més de 20 anys”.

Els veïns de Sant Andreu demanen que s'incloguin els més de 150 habitatges “que segueixen afectats total o parcialment per preservar, protegir i mantenir la fisonomia pròpia de gran valor històric, artístic i sentimental de Sant Andreu”.

Les entitats han presentat més de 6.000 al·legacions i més de 2.2000 d'electròniques en el procés obert per l'Ajuntament fins al dia 20 de març.

El Pla General Metropolità de Barcelona preveu la desafectació de 240 de les 300 finques que un vell pla anterior (de l'any 1976) preveia enderrocar. Amb tot, unes 60 cases continuen amenaçades pel projecte de dos nous eixos cívics impulsat pel consistori que encapçala Xavier Trias. 140 més corren el risc de que ser “amputades”, és a dir, que els seus patis del darrere siguin expropiats, en alguns casos afectant fins i tot a l'estructura dels habitatges, han informat fonts veïnals.

Segons el pla municipal, més de 120 persones perdran la seva casa, moltes de les quals avis als quals els seria difícil viure en altres zones de la ciutat. Tampoc es coneix quin tipus d'indemnització rebrien si s'arriben a materialitzar les expropiacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.