Societat

Els jubilats es queixen que la mesura és una retallada encoberta de les pensions

Els pensionistes creuen que la mesura és un greuge i anuncien que faran mobilitzacions

Els farmacèutics lamenten el copagament dels medicaments

“És claríssim: és una forma emmascarada d'abaixar-nos la pensió. Com que directament no s'atreveixen a fer-ho, ho fan d'aquesta altra manera”, va denunciar ahir Juan Manuel Velasco, president de la Coordinadora Nacional de Jubilats i Pensionistes de Catalunya. Velasco manté que aquesta retallada del govern espanyol “no resoldrà res”; al contrari, va assegurar que a molta gent gran “li causarà problemes”.

Els jubilats i pensionistes denuncien que novament el col·lectiu més dèbil hagi estat triat per “solucionar els problemes del país” i anuncien mobilitzacions. “Estan entestats tant des de Madrid com des de Catalunya en el dèficit zero i, com temíem, no han anat per les grans fortunes, no. Han anat per nosaltres. No tenen vergonya, però aquest cop sortirem al carrer perquè això no pot ser. Hem d'exercir un dels pocs drets que ens queden, que és el de queixar-nos”, va dir Velasco.

L'associació Amics de la Gent Gran també veu aquesta mesura com una agressió. “Jo puc parlar pel nostre col·lectiu, unes nou-centes persones, la majoria àvies de 83 anys de mitjana que en un 60% viuen soles i que estan cobrant de 400 a 600 euros. Per a aquesta gent, a qui ja costa arribar a final de mes, aquesta mesura és un nou obstacle i, sens dubte, els fa la vida més difícil”, va explicar Oriol Alzina, director de l'entitat. També va explicar que, tot i que entenen que el govern ha pres aquesta mesura per dissuadir, consideren que és molt perjudicial perquè aquest col·lectiu no té cap més ingrés que la pensió. Va recordar, a més, que la gent gran pren molts medicaments i, per tant, estan afectats al cent per cent per aquesta mesura.

El Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, per la seva banda, va lamentar ahir que les mesures d'estalvi a sanitat “afectin només el sector farmacèutic”. El vicepresident del col·legi, Francesc Pla, va denunciar que “Mato parli que no hi ha copagament sanitari i en canvi anunciï un copagament en els fàrmacs”. Va alertar del perill que el copagament exclogui sectors de la població.

Per la seva banda, el Col·legi de Metges considera que avançar en la “coresponsabilització” del finançament de la sanitat “és bo”, va assegurar el vicepresident, Jaume Pedrós. Els metges consideren molt sensat mirar de reduir la despesa farmacèutica i acostar-se a un ús racional del sistema.

LA XIFRA

1,2
milions de pensionistes
aproximadament hi ha a Catalunya. A Barcelona n'hi ha uns 400.000.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.