Societat

Barcelonès

Toc de queda a Badalona

El govern de Garcia Albiol prohibeix que les festes al carrer s'allarguin més enllà de la una de la matinada

Només se saltarà la norma en actes especials, com ara el concert de festa major i la nit de Sant Joan

El toc de quedaafectarà alguns actes de la Festa Major Alternativa d'aquest mes de maig

Quan el govern de Badalona del PP repeteix fins a la sacietat que a la ciutat “s'ha acabat la festa”, tothom entén que es refereix al dispendi econòmic en l'administració local. Aquesta frase, però, també pot ser útil d'ara en endavant per explicar una nova decisió que ha pres el govern de Garcia Albiol. Quan falten pocs dies perquè comencin les Festes de Maig i el nodrit conjunt de festes populars de barris que enllacen amb la festivitat central, el govern de Badalona ha anunciat la seva voluntat de ser molt més estricte amb els horaris dels actes festius que se celebren al carrer.

Més concretament, el regidor de Participació del consistori badaloní, Miguel Jurado, ha fet públic que cap convocatòria s'allargarà més enllà de la una o dos quarts de dues de la matinada, en el cas de les nits de dissabte a diumenge, i que els altres sis dies de la setmana, el toc de queda tindrà lloc a dos quarts d'una de la matinada. Això sí, amb algunes excepcions, que tot indica que es podran comptar amb els dits d'una mà, com ara el concert de la nit de Sant Anastasi en el marc de les Festes de Maig (la nit del 10 de maig) i la revetlla de Sant Joan.

“Des que som al govern de Badalona no hem deixat de rebre queixes de ciutadans que, durant els dies en què hi ha festes, no poden descansar perquè a les tres i les quatre de la matinada continua sonant la música”, va assenyalar Jurado per justificar la mesura que acaba de prendre el govern del qual forma part. “Els veïns n'estan farts”, reitera. El regidor popular, que també lidera la ciutat en matèria de seguretat i convivència, anuncia que, quan les entitats que organitzen les festes dels barris demanin els permisos, “s'assabentaran de la mesura”. Ara caldrà veure com la digereixen.

Jurado reclama “una mica de comprensió”, tant als organitzadors dels actes que generen soroll com als veïns que en gaudeixen o el pateixen, i defensa que “ha arribat l'hora de compaginar l'oci amb el dret dels veïns a descansar”. Anuncia que s'ha posat fi a aquella imatge d'una formació actuant, ben entrada la matinada, per a deu o vint persones, i que el PP tindrà especial cura dels espais suculents que exerceixen un gran poder d'atracció sobre els organitzadors d'actes festius, com ara la Rambla de Badalona.

En aquest eix tan simbòlic és precisament on els Diables de Badalona, conjuntament amb el Casal Antoni Sala i Pont, tenen previst organitzar un concert el dissabte 12 de maig, tan bon punt finalitzi el correfoc de la festa major. Els cartells ja anuncien l'actuació de Miquel del Roig, en un concert que ha de servir per commemorar el trentè aniversari del correfoc. Es preveu que comenci pels volts de les dotze de la nit. El PP, segons fonts dels Diables de Badalona, els ha comunicat que a dos quarts d'una han de posar fi a l'actuació, un reclam que l'entitat badalonina qualifica d'“impossible compliment”. A hores d'ara es desconeix com acabarà la pel·lícula, ni si una de les dues parts acabarà cedint en les seves pretensions.

El toc de queda també afectarà, a priori, una de les iniciatives més concorregudes de la Festa Major Alternativa, una proposta que una vintena d'entitats promouen en paral·lel a les Festes de Maig: el correbars de la nit del 4 al 5 de maig. Les pretensions del PP pel que fa a l'hora de recollida xoquen un altre cop amb els interessos dels organitzadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.