Societat

Tots els sectors educatius, convocats avui a la vaga

Molts centres proposen actes alternatius per protestar contra les retallades i creen incertesa sobre el seguiment de l'aturada

Primera mobilització que inclou des de guarderies fins a la universitat

Els estudiants, els mestres i tots els treballadors de l'educació pública i privada, lleure educatiu inclòs, estan convocats avui a una vaga i a manifestar-se arreu del país. Es tracta, en paraules dels convocants, d'una mobilització “històrica”, perquè, per primer cop en la història de la democràcia, estan cridats a participar en la jornada de protesta tots els nivells educatius (des dels zero als tres anys fins a la universitat) de tots els punts de l'Estat.

De motius per al descontentament en el sector educatiu, no en falten. En els últims anys, les partides en educació han estat objecte de severes retallades, per part de la Generalitat primer, i de l'Estat després, tot i les recomanacions contràries d'organismes com ara l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i la nòmina dels professionals de l'educació s'ha anat reduint al mateix ritme que creixia la seva càrrega de feina.

Protestes prèvies

Fins ara, el malestar dels docents s'ha traduït en manifestacions, tancaments als centres, xerrades i la creixent presència de mestres amb samarretes grogues amb un “SOS a l'educació pública” estampat al pit. Només en l'àmbit universitari hi ha hagut els últims mesos jornades de vaga específiques del sector (al novembre, al febrer i al març) amb molt més seguiment per part dels estudiants que dels professors.

La tisorada de 3.000 milions d'euros en educació, anunciada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert –sense gaire oposició de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau–, ha acabat de sulfurar els mestres que, aquest cop sí, s'han decidit a convocar vaga.

Ho han fet amb totes les precaucions del món, conscients que el dels mestres és un dels rams més saturats de vagues. Saturats perquè, per experiències anteriors, no tenen gaire clar que sigui l'eina més útil per defensar els seus interessos i els de l'educació en general i perquè les seves mobilitzacions tenen un gran impacte en la logística familiar dels pares dels alumnes, molts dels quals, amb la crisi, estan passant per una situació compromesa.

Per tot això, els sindicats han buscat el màxim consens amb tots els agents del sector i han convocat la vaga emparats pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que aplega sindicats de mestres, d'estudiants, associacions de pares i moviments de renovació pedagògica. “Dins del col·lectiu de mestres, n'hi havia que volien fer un dia de vaga, d'altres que la volien fer indefinida i alguns que no volien fer-ne. Al final hem buscat una fórmula com més unitària millor”, va explicar la portaveu d'USTEC, el sindicat majoritari a l'ensenyament públic, durant la presentació de la convocatòria de vaga fa uns dies. “La vaga ha de ser majoritària”, va afegir.

Disparitat

Però el seguiment de l'aturada és, a hores d'ara, una incògnita. Que hi ha un gran malestar en el sector és un fet, però no és gens clar que això es tradueixi de manera automàtica en un seguiment massiu de la vaga. Molts pares i mares han rebut els últims dies comunicats de l'escola dels seus fills en què l'equip de mestres els advertia que la majoria d'ells s'adheriria a l'aturada, però a molts altres els han comunicat que no faran vaga tot i donar suport a les reivindicacions dels que l'han convocada. Algunes escoles han demanat als pares que els seus fills acudeixin a classe amb xiulets, cassoles i altres elements per dur a terme una sorollosa protesta contra les retallades. D'altres, els han convidat a anar plegats a la manifestació del migdia i, en alguns casos, fa setmanes que han suggerit als pares que els dimecres portin els nens vestits amb samarretes grogues, el color de l'anomenada “marea groga” contra les retallades en educació. En els centres concertats és on es preveu que la vaga tingui menys seguiment. De fet, el sindicat majoritari en aquest segment, USOC, no ha convocat l'aturada, malgrat compartir els motius dels que la faran.

En tot cas, els que facin vaga hauran de complir els serveis mínims dictats per Ensenyament: un professor per cada quatre classes a educació infantil i primària, i un terç de la plantilla a les escoles bressol. En els dos casos hi haurà d'haver almenys un membre de l'equip directiu.

LES XIFRES

03.05.12
Els universitaris
van fer l'última vaga i l'última mobilització de l'educació superior que hi ha hagut a Catalunya.

LES DATES

17.03.10
L'última
vaga de l'ensenyament primari i secundari es va fer ara fa poc més de dos anys.
2
territoris
no han convocat vaga tot i que sí que faran mobilitzacions: les Illes Balears i el País Basc.
3.000
milions
d'euros preveu estalviar en educació el govern espanyol, segons va anunciar el ministre Wert.

Aturada en època d'exàmens

El sector universitari ha estat, de molt, el que més vagues ha protagonitzat des que va començar l'onada de retallades, especialment les que afecten l'educació. Tant la primera, que es va fer el novembre passat, com l'última, al febrer, van tenir un seguiment molt desigual en funció de la universitat i la facultat. La d'avui coincideix en plena època d'exàmens. En algunes facultats ja no hi ha classe i en d'altres s'estan fent les últimes del curs, la qual cosa pot desdibuixar molt l'aturada contra les retallades.

Tot i això, hi ha estudiants que estan duent a terme els últims dies i, fins i tot, les últimes setmanes, un gran nombre d'actes de protesta
i n'han planejat d'altres per avui com ara ocupacions
de les aules de manera indefinida, a la Universitat de Lleida (UdL), les que hi ha al Campus Mundet de la Universitat de Barcelona (UB), les de la plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i algunes a la Pompeu Fabra (UPF).

Per escalfar motors, un grup d'estudiants de la Universitat de Lleida va tallar ahir el trànsit a dues carreteres de la ciutat. Els joves expressaven, així, el seu malestar per l'encariment de les matrícules universitàries, la penalització als repetidors i el pobre sistema de beques. Avui s'afegiran a les manifestacions que hi ha convocades aquest matí i a la tar-da a la capital del Segrià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.