Societat

La UPC participa en la missió amb un xip per mesurar el vent

El sensor enviarà butlletins durant 686 dies

La universitat ja treballa en una nova missió al planeta vermell

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha participat en la missió espacial de la NASA per conèixer millor la superfície del planeta Mart amb el desenvolupament d'uns xips que serveixen per mesurar la direcció i la velocitat del vent. En declaracions a l'emissora RAC 1, el catedràtic de la UPC Luis María Castañer va valorar ahir la participació en el projecte com un “pas important” per a la universitat i es va felicitar per l'èxit inicial de la missió, que va culminar amb l'aterratge del vehicle robotitzat Curiosity.

El catedràtic va explicar que els noms dels enginyers que han participat en el projecte estan gravats en la nau i va recordar que la NASA fa deu anys que treballa en un missió, a la qual la UPC es va incorporar el 2005 amb la missió de dissenyar el dispositiu encarregat de mesurar el vent. El projecte el va acabar el juliol del 2009.

L'aparell enviarà durant els 686 dies vinents (un any marcià) a la terra butlletins diaris sobre les condicions meteorològiques del planeta. El sensor forma part de l'estació meteorològica que duu a bord el Curiosity, i que s'ha ideat i fabricat al centre d'Astrobiologia de Madrid.

La UPC treballa actualment en una versió diferent del mateix sensor que es farà servir en una altra missió, en aquest cas amb Rússia i Finlàndia per enviar en un futur setze estacions a la superfície de Mart.

LA XIFRA

4
anys
van estar treballant els científics de la UPC en el xip del vehicle robotitzat de la NASA, Curiosity.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.