Societat

La colònia Catalana protagonitza el quart dia del Sexenni

La colla castellera “Els Xics de Granollers” ha delectat als espectadors amb els seus impressionants castellets

El Retaule de la jornada de dimecres 22 d'agost, ha comptat amb tots els elements folklòrics i religiosos del Sexenni, als que se li ha afegit un nou al·licient.

La colla castellera “Els Xics de Granollers” ha delectat el públic assistent amb les seues actuacions en diversos punts del Retaule. A més, aquesta vesprada tornaran a desfilar i a demostrar les seues qualitats en l'execució d'estes torres humanes. Una altra de les novetats en la desfilada d'esta jornada, ha sigut la presència de cinc trabucaires que han disparat al cel les seues armes.

El Retaule d'avui ha comptat amb la presència de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, el de Tortosa, Ferran Bel, el regidor de turisme de la ciutat de l'Ebre, Alfredo Ferré, el diputat, Andrés Martínez, o el primer edil de Rossell, Evaristo Martí. Els dos primers també han signat el llibre d'honor del consistori morellà. L'abat de Poblet, José Alegre, ha participat també en la solemne missa.

La Colònia Morellano-Catalana és un col·lectiu que va nàixer en 1904, per al Sexenni 35. Va ser llavors quan es va independitzar de la de Morellans Absents i es va constituir en junta autònoma a Barcelona. La important emigració que ha patit la ciutat de Morella al llarg de la seua història, però sobretot durant el segle XX, va provocar que molts morellans tingueren la seua residència fora de la ciutat.

Des d'aquell moment, la Colònia ha crescut en importància i en número, per la qual cosa, sempre ha tingut una forta influència i presència en la ciutat. Una de les causes d'emigració més importants es va deure al fet que la notable tradició tèxtil morellana va motivar que molts treballadors d'este gremi, amb la forta crisi d'esta indústria en Morella, es desplaçaren poblacions de Catalunya, com Sabadell i Terrassa, amb una tradició i indústria tèxtil molt potent.

Morellans Absents

Si els trabucaires han posat la nota de pólvora en la jornada d'avui, demà este explosiu tindrà encara més protagonisme. La mascletà posarà el color i el soroll de la jornada organitzada pels Morellanos Absents. Este col·lectiu està format pels morellans que viuen fora de la ciutat i de Catalunya, provinents principalment de les demarcacions de Castelló i València.

Interés mediàtic del Sexenni

Redacció

Arribats a l'equador de les festes sexennals, el gabinet de premsa del 53 Sexenni, ha acreditat a més de 80 professionals dels mitjans de comunicació, d'uns 40 mitjans distints. Unes xifres que posen de manifest l'interés que desperten estes festes tan singulars, caracteritzades per les danses, l'organització gremial o el treball amb el paper. A més, cal destacar que en les setmanes prèvies al Sexenni, van ser molts els mitjans de comunicació nacionals, estatals i internacionals que van il·lustrar les seues pàgines o espais amb informació sobre les festes.

AGENDA PER DIJOUS 23 D'AGOST

Festa a càrrec dels Morellans Absents

09h. Diana a càrrec dels Gaiteros de Morella i Castelló.

10h. Ofrena de flors a la Vallivana.

11h. Solemne Missa.

12.30h. Retaule.

Al finalitzar el Retaule, gran mascletada en la Plaça dels Estudis.

17h. Espectacle d'animació i parc infantil en l'Albereda.

18.30 i 22.30h. Espectacle de teatre en valencià a càrrec de la companyia “Tragapinyols” al Teatre Municipal.

24h. Espectacle musical.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.