Societat

Fi de festa amb el metro al límit

La jornada de vaga en el transport públic va alterar i complicar els accessos a la festa, especialment al piromusical

Un total d'1,4 milions de persones han sortit al carrer, 300.000 més que l'any passat

Amb els focs d'artifici del piromusical retronant sobre la nit de Barcelona i personificant el seu particular homenatge al vintè aniversari dels Jocs Olímpics, ahir es va clausurar una edició de les festes de la Mercè caracteritzada per haver estat multitudinària. Aquesta darrera jornada, però, també va estar marcada per la vaga convocada al metro, i que va impactar de manera directa sobre alguna de les activitats del programa. L'exemple més patent va ser el del citat piromusical, que es va desenvolupar, com ja es tradició, a l'avinguda de Maria Cristina. Una avaria a l'L3 a les 21.00 va aturar una de les dues línies d'accés a la plaça d'Espanya, i hi va complicar l'accés, que, malgrat tot, va poder ser esglaonat.

Tot i l'acumulació de milers de persones a les estacions de les línies 1 i 3 de la plaça d'Espanya, el desallotjament de la plaça es va fer sense aglomeracions. La concentració de combois dels serveis mínims entre les 22.00 i les 24.00 hores va permetre tancar la festa sense el temut col·lapse.

Un altre dels punts potencialment crítics pel que fa a l'efecte de l'aturada era el Fòrum, especialment durant la matinada d'ahir a la sortida dels concerts del BAM. A la pràctica, però, només es van produir aglomeracions a l'entrada de l'estació de metro de Maresme/Fòrum de 4.00 a 5.00 de la matinada.

En conjunt, la vaga va estar presidida per una certa normalitat, ja que per regla general es van complir els serveis mínims decretats –un 33%–, tot i que també es van produir incidències menors. La més destacada va ser a la parada de Drassanes de la línia 3 del metro, on a les 12.35 hores un grup de piquets van aturar la circulació d'un comboi durant 25 minuts. Per la resta, la imatge més recurrent de la jornada va ser la de les estacions del suburbà plenes de gent –les freqüències de pas es van reduir sensiblement– esperant uns trens que generalment anaven al límit, o la dels autobusos també molt més plens del que sol ser habitual.

Pel que fa al balanç estricte de la festa major, les xifres han ratificat la sensació que ha tingut un seguiment massiu. Segons l'Ajuntament de Barcelona, al voltant d'1,4 milions de persones han participat en els més de 200 actes que han tingut lloc durant quatre dies. L'espectacle Oda a la vida que s'ha projectat sobre la façana del Naixement de la Sagrada Família ha tingut un especial èxit, amb 113.000 visitants. El castell de Montjuïc, on han tingut lloc les activitats de circ, ha estat un dels altres punts més transitats –98.000 persones– juntament amb el parc de la Ciutadella –94.450–, seu permanent del festival d'arts de carrer. Finalment, i pel que fa a activitats, també són destacables els 80.000 participants que va aplegar el correfoc.

1.400.000
persones
han participat en els més de 200 actes que s'han programat en l'edició d'aquest any de les festes de la Mercè.

Autocrítica pel dispositiu de la Sagrada Família

Especialment calorosa ha estat la resposta popular en els espais destinats a la programació musical de la Mercè, un dels principals trets distintius de la festa major barcelonina. Pel Fòrum –l'enclavament on han tingut lloc els concerts de més gran format del BAM com ara el de Mishima, Vetusta Morla i Txarango–, hi han passat un total de 120.000 espectadors en tres dies. A això s'han d'afegir els 114.000 que han seguit les actuacions de l'escenari de l'avinguda Maria Cristina i les 35.000 que es van congregar dissabte a la nit a l'Antiga Fàbrica Damm, i que suposen més del doble de les que es van comptabilitzar el 2011.

Martínez Sistach insta que es prioritzi la política social

En la seva homilia, l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va fer una apel·lació directa a la situació de crisi, davant la qual va lloar la tasca feta per entitats com ara Càritas. Alhora, va instar les administracions “que donin prioritat als serveis socials en bé dels pobres que dia a dia van creixent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.