Societat

La despesa familiar anual de la compra es redueix 129 euros

Les famílies gasten una mitjana de 6.675 euros l'any en alimentació i drogueria

Les marques blanques apugen el preu

L'OCU avisa de l'increment poc assumible dels productes de primera necessitat

Per quart any consecutiu, la despesa en la cistella de la compra experimenta un retrocés. Respecte a l'any passat, les famílies de l'Estat gasten 129 euros menys en productes d'alimentació i drogueria, és a dir, la despesa mitjana anual és de 6.675 euros. Aquestes dades són fruit de l'enquesta anual que realitza l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), en què analitza 117.000 preus de 1.194 establiments de 65 ciutats diferents.

L'informe distingeix entre dos tipus de cistella: la mitjana, que inclou els productes frescos i els de consum de marques líders més habituals en una família, i l'econòmica, que respon als consumidors que adquireixen els productes més barats, sense tenir en compte la marca. En el cas de la primera, els supermercats més barats són Dani, la cadena gallega Familia, Alcampo, Carrefour i Mercadona. Les que resulten més cares són la madrilenya Sánchez Romero, Ercoreca i El Corte Inglés. Respecte a les marques blanques, els supermercats que ofereixen els productes més barats són Alcampo i Lidl, i el més car torna a ser Sánchez Romero.

L'OCU alerta també de l'augment dels preus en les cadenes principals i, sobretot, l'increment que s'està produint en les marques blanques i productes low cost —un 3'6% en l'últim any respecte a l'1% que augmenten les marques líders. “Les marques blanques han guanyat clients amb la crisi, però estan començant a apujar els preus”, afirma la portaveu de l'organització, Ileana Izverniceanu. “Ens preocupa aquesta tendència a l'alça, perquè no hi ha marge de maniobra i hi ha famílies que ho passaran malament si els preus continuen pujant.” Per això, Izverniceanu recomana que els consumidors comparin més, perquè “es poden trobar amb sorpreses”. I és que, l'estudi calcula que, en total, els consumidors poden estalviar, aproximadament, uns 1.000 euros l'any si decideixen comprar en els establiments més barats. En el cas de la cistella mitjana, l'estalvi pot ser de 2.773 euros l'any i en l'econòmica de 3.169 euros.

L'estudi intenta reflectir el veritable nivell dels preus dels supermercats, hipermercats i botigues de descompte. L'organització alerta que “el poder adquisitiu del consumidor està baixant”, ja que en l'últim any s'ha produït una pujada “poc assumible” dels productes de primera necessitat, com les mongetes tendres (26%), els ous (24%), les sardines (22,5%) i els tomàquets d'amanida (15,4%).

Enmig de tanta pujada, l'Estat va donar ahir una bona notícia als celíacs: el pa sense gluten tindrà l'IVA superreduït (4%).

LA XIFRA

1.000
euros
és el que calcula l'OCU que les famílies es poden estalviar, en un any, si compren als establiments més barats.

LA FRASE

Hi ha una tendència a l'alça en els preus dels productes de marca blanca i ‘low cost'
Ileana Izverniceanu
portaveu de l'OCU

La pujada de l'IVA passa factura

470 euros més de despesa anual

L'OCU estableix que l'augment de l'IVA en tres punts, del 18% al 21%, suposarà una despesa extra de 470 euros anuals per a una família mitjana. Pel que fa a les botigues, l'estudi mostra que la repercussió de la pujada de l'IVA en alguns establiments i cadenes de supermercats és de l'1'5% i 2%, a excepció d'El Corte Inglés, que no augmenta els preus, sinó que els va abaixar, mantenint així la promesa que va fer al juny de reduir els preus dels seus productes.

Navarra i Canàries, les més cares

L'estudi de l'OCU mostra com les comunitats de Navarra i Canàries són les més cares per adquirir els productes. En canvi, Galícia i Múrcia són les més barates. Catalunya se situa en cinquena posició en el rànquing de les més cares. Pel que fa a les ciutats, Getxo, Bilbao i Las Palmas és on resulta més cara la cistella de la compra; en canvi, a Vigo i a Còrdova és on surt millor de preu. Barcelona, Terrassa, Sabadell, Baix Llobregat i Badalona és on hi ha més despesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.