Societat

universitats

Universitaris sense classe per falta de professors

Els estudiants de formació del professorat de la UB acumulen tres setmanes de curs sense poder fer algunes assignatures

El degà admet que hi ha hagut retards en la contractació de docents

Els futurs mestres estan en peu de guerra. Si més no els centenars d'estudiants de la Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona (UB), que ja fa tres setmanes que han començat el curs i encara és l'hora que coneguin els professors d'algunes assignatures, ja que, segons els van comunicar per correu electrònic, “fins a última hora el vicerectorat no va autoritzar la contractació del professorat nou”. “Estem molt enfadats –explica la Patrícia, estudiant del tercer curs del grau d'educació infantil– Aquest any, amb l'increment de les taxes universitàries, he pagat 1.800 euros pel curs, i ara resulta que no hi ha professors.”

Patrícia denuncia que, davant les seves queixes reiterades per la falta de professors en una vintena d'assignatures de diversos cursos, els responsables de la universitat “es passen la pilota els uns als altres” i, mentrestant, estan perdent classes o els encabeixen en aules on “no hi ha prou taules i cadires”. “En una ocasió vam arribar a ser cent alumnes en una aula per a 25. El professor, que no havia estat informat que rebria tants alumnes, es va negar a fer classe en aquelles condicions”, explica la Patrícia, que assegura que hi ha estudiants de filologia castellana de la UB en les mateixes condicions.

El degà de la Facultat de Formació del Professorat de la UB, Albert Batalla, admet el problema, que considera “greu”, però assegura que “en qüestió de dies” es resoldrà i els estudiants afectats recuperaran les classes perdudes. Batalla explica que la seva facultat ha hagut de contractar per a aquest curs seixanta professors més perquè la carrera ha passat de ser una diplomatura de tres anys a un grau de quatre i es va esperar al setembre per iniciar el procés de contractació perquè “en el context de retallades volíem ajustar-nos millor al nombre d'alumnes que tindríem”. Al final, els tràmits es van allargar i es van produir els retards.

Les escoles d'idiomes, sense substituts

El decret que no permet substituir les baixes del professorat fins al cap de deu dies hàbils està afectant de manera especial les escoles oficials d'idiomes (EOI), que no disposen d'un sistema de mestres de guàrdia com sí que tenen els centres de primària i secundària. Al web de l'EOI de Drassanes (Barcelona) ja fa dies que hi han penjat una nota que avisa que, en cas que un professor estigui de baixa, “no hi haurà classe durant dues setmanes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.