Societat

El Parlament Europeu envia una delegació per visitar els projectes transfronterers

Visiten l'hospital transfronterer de Cerdanya i el teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà

A la capital nord-catalana revisen els projectes transfronterers finançats amb fons europeus

La comissió de Desenvolupament Regional (REGI) del Parlament Europeu ha enviat una delegació dels seus membres a la Catalunya Nord i la Catalunya autònoma del 29 al 31 d'octubre amb l'objectiu de visitar els projectes i programes de cooperació territorial entre els estats espanyol i francès amb el suport dels Fons Estructurals de la Unió Europea. La delegació comença la seva visita per l'hospital transfronterer de la Cerdanya a Puigcerdà.

La delegació està presidida per Iosif Matula (Romania, PPE) i compta també amb la participació de Joachim Zeller (Alemanya, PPE), ponent del projecte d'agrupació europea de cooperació territorial (AECT). El llistat de membres participants el completen Francesco De Angelis (Itàlia, S&D), Derek Vaughan (Regne Unit, S&D), Rosa Estaràs (Espanya, PPE), la nord-catalana Marie-Thérèse Sánchez-Schmid (França, PPE) i María Irigoyen (Espanya, S&D).

Mitjançant trobades amb les autoritats autonòmiques, regionals i locals, els membres de la delegació de la comissió REGI volen estudiar la influència que la cooperació transforterera pot tenir en el desenvolupament local de les regions muntanyoses i frontereres.

La delegació visita també Perpinyà, on prosseguirà amb les reunions sobre els projectes transfronterers finançats amb fons europeus, amb una visita del teatre de l'Arxipèlag com escena transfronterera.

Les Agrupacions Europees de Cooperació Territorial (AECT)

Des de 2006, les entitats territorials europees utilitzen un nou instrument anomenat Agrupacions Europees de Cooperació Territorial (AECT). Aquestes van ser creades per la UE com a part de la reforma de la política regional per al període 2007-2013. El seu principal objectiu és facilitar i fomentar la cooperació transfronterera, transnacional i interregional entre els membres de la UE. Les AECT gaudeixen de personalitat jurídica i s'utilitzen per executar els projectes de cooperació territorial cofinançats per la UE o per a adoptar mesures de cooperació territorial a iniciativa dels Estats membres. En l'actualitat existeixen vint-i-vuit AECT a Europa, entre els quals cinc a la frontera franco-espanyola, que son l'Euroregió Pirineus Mediterrània, l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya, AECT Pirineus-Cerdanya, Euroregió Aquitània AECT - Euskadi, Espai Portalet i l'hospital de la Cerdanya.

L'Hospital Transfronterer de la Cerdanya és un projecte pioner, el primer centre de salut a Europa que prestarà atenció sanitària a les poblacions dels dos costats d'una frontera. Aquest hospital prestarà serveis a les comarques de la Cerdanya i Capcir.

Aquest projecte es du a terme en el marc del programa operatiu «Espanya - França - Andorra». Està cofinançat pel FEDER a l'empara de l'objectiu de cooperació territorial europea de la política de cohesió de la Unió Europea. El projecte es desenvolupa durant el període de 2008 a 2012. El pressupost per al projecte és de 31 milions d'euros, inclosa la contribució de la UE de 18,6 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.