Societat

L'Estat descarrila

L'advocat de l'Estat porta Girona i Figueres als tribunals pels trens de la Diada “per desviació de poder”

Les dues ciutats defensen l'actuació i recorden que no es va usar ni un euro de despesa pública per llogar-los

El judici es farà
el 14 de gener al jutjat contenciós administratiu

L'advocat de l'Estat, a instància de la Delegació del Govern estatal a Catalunya, ha presentat un contenciós administratiu contra els ajuntaments de Girona i Figueres pels combois que van contractar perquè els ciutadans poguessin anar a la manifestació de la Diada a Barcelona. La citació pretén declarar nul el decret d'alcaldia del set de setembre en què s'acordava contractar Renfe. La vista serà el 14 de gener al jutjat contenciós administratiu 1 de Girona.

Segons l'argumentari de l'advocat de l'Estat, aquest considera que el lloguer dels trens contravé “la llei de contractes del sector públic” i arriba a parlar de “desviació de poder” en entendre que es va fer “un ús indegut de les potestats municipals per la consecució d'un objectiu aliè a l'àmbit competencial de l'Ajuntament”.

El consistori va rebre ahir la notificació amb la citació judicial davant la sorpresa de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i de l'alcalde de Figueres, Sant Vila, i els serveis jurídics analitzaven ahir les bases de la citació judicial. Els dos combois noliejats per anar a Barcelona van transportar més d'un miler de persones, que van pagar deu euros, els adults, i cinc, els menors de 14 anys.

Els dos consistoris van evidenciar que no es va utilitzar cap recurs públic per pagar els dos trens, ja que es van finançar amb els bitllets venuts, que van permetre omplir el primer tren en tres hores, i prendre la decisió de fer un segon comboi, els tiquets del qual també es van exhaurir. Les dues ciutats defensen aquesta actuació i garanteixen que es va fer tot dins de la legalitat. Puigdemont i Vila van criticar amb duresa l'actitud de l'Estat i van qualificar “d'insòlita” i “grotesca” la citació judicial, que atribueixen a una campanya estatal “per embrutir, tacar i atacar” el corrent sobiranista generat des de la Diada.

Tot està basat en les declaracions fetes a la premsa, una cosa inadmissible i mancada de rigor, que palesa les obsessions de l'Estat espanyol
Demostra que les institucions de l'Estat estan més al servei de la causa ideològica, política i partidista que no pas al de la defensa dels ciutadans
Ens ha de disgustar profundament perquè és una deslleialtat institucional. Figueres sempre s'ha ajustat a la legalitat i així ho continuarem fent
Els arguments fan riure i són ridículs, però tenen la intenció de donar sensació de radicalisme
Santi Vila
alcalde de figueres
S'actua amb grolleria contra les ciutats de Figueres i Girona, perquè l'agressió ja no és als alcaldes, sinó a les dues ciutats
El que vam fer és lícit, legal i legítim perquè no ha costat ni un euro al contribuent i vam tenir superàvit
Carles Puigdemont
Alcalde de girona
Hi ha una persecució política de la gent que no pensa com el PP, i tenim clar que defensarem la nostra actuació com a ajuntament
És inadmissible i innoble que el PP posi òrgans de l'Estat al servei d'una causa partidista, i això s'ha de reprovar amb totes les seves lletres

“El que vam fer és lícit, legal i totalment legítim”

Dani Vilà

Els alcaldes de Girona i Figueres, Carles Puigdemont i Santi Vila, respectivament, van fer ahir una roda de premsa d'urgència en què van defensar que la contractació de dos combois de Renfe “és un acte lícit, legal i totalment legítim”. Puigdemont va criticar que tota l'argumentació feta per l'advocat de l'Estat “segueix uns criteris ideològics i polítics sense cap base jurídica”.

Visiblement molest, Puigdemont també va criticar que no hagin rebut “cap requeriment previ, sinó directament la citació judicial; per tant, prenem bona nota de la deslleialtat institucional de l'Estat”. Els dos alcaldes van explicar que els serveis jurídics estudiaven la citació judicial i la voluntat de ser-hi presents per defensar la nostra actuació i, “si cal anar més enllà, anar-hi”. Puigdemont va qualificar d'inadmissible que l'argumentació “es faci segons les declaracions fetes a la premsa”; en concret, recull la notícia publicada a El Punt Avui de l'anunci fet pels dos alcaldes. L'alcalde de Girona va recordar que “els dos trens no van costar ni un euro als contribuents i que hi va haver un superàvit de 2.500 euros que es van donar al Banc dels Aliments”.

En la mateixa línia, Santi Vila va expressar el seu “disgust” i “malestar” per l'actuació de l'Estat, i va titllar “d'inadmissible i innoble que el PP posi òrgans de l'Estat al servei d'una qüestió partidista”. Vila, a més, circumscriu aquest pas de l'Estat dins “la campanya de la por amb la qual i per qualsevol pretext ens pretenen mostrar com si fóssim uns radicals, quan els arguments que fan servir fan riure i són ridículs”. Es va defensar la contractació de dos trens per la Diada seguint els mandats sorgits dels respectius plenaris, ja que els dos municipis formen part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), una de les entitats impulsores de la manifestació de la Diada.

Les claus

Els jutjats com a escenari de disputes polítiques

Dani vilà

El 14 de gener es veurà asseguts al jutjat contenciós administratiu 1 de Girona els alcaldes de Girona i Figueres per un fet sorprenent: intentar anul·lar un decret d'alcaldia que no tindrà cap conseqüència, perquè els trens ja van complir el seu objectiu, i que el cas acabi als tribunals no té sentit.

En campanya

També cal tenir en compte que la notícia del contenciós arriba en plena campanya electoral pel Parlament, en una disputa que té un deix marcadament polític més que no pas jurídic, perquè amb la llei a la mà els consistoris acaben fent moltes coses fora de la seva competència, però que assumeixen perquè són l'administració més propera.

Sense diners públics

Si tan sols un euro públic s'hagués destinat als trens, seria cert que una part de la ciutadania hauria pogut aixecar la veu, però l'èxit incontestable de l'experiència va fer que no només s'omplissin i es cobrís la despesa, sinó que es donessin al Banc dels Aliments 2.500 euros.

Gentada a Barcelona

La iniciativa de noliejar dos trens des de Figueres fins a Barcelona també va suposar una millora en la seguretat viària, ja que es va evitar que uns quants centenars de cotxes més arribessin a Barcelona en un dia complex en l'aspecte viari per la multitud de catalans que van voler ser presents en una jornada històrica com la de l'11 de setembre del 2012.

Ofensiva de l'Estat

Sorprèn la clara ofensiva estatal després de la Diada contra tot allò que sigui independentista. L'amenaça per perseguir els municipis que no tinguin la bandera espanyola i ara buscar argúcies jurídiques per dur als tribunals els ajuntaments de Girona i Figueres en són una bona mostra, sense oblidar les passades dels F-18 en vols rasants o l'armada demanant banderes espanyoles a Roses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.