Societat

Llengua

Ser jove no sempre vol dir ser un inexpert

Roger Ferran va aconseguir el primer premi del Certamen Joves Investigadors 2012 pel treball de recerca ‘L'aranès i el gardiol'

L'any vinent representarà l'Estat espanyol en l'equivalent europeu d'aquest campionat

Des de ben petit es va sentir atret per l'occità. Una fixació que, tot i que ell mateix qualifica de peculiar, l'ha portat a guanyar el primer premi del Certamen de Joves Investigadors que convoca, anualment, el Ministeri d'Educació i Ciència. “Quan era petit buscava l'alfabet en àrab. Les famílies lingüístiques me les conec bé”, explica el Roger Ferran. Per això, quan va haver de decidir la temàtica del seu treball de recerca, ho va tenir molt clar. “La meva intenció era comparar l'aranès amb una varietat del domini occità. El primer plantejament era fer-ho amb el provençal rodanenc, però finalment em vaig decantar pel gardiol”, assegura. D'aquesta idea va sorgir el treball L'aranès i el gardiol. Estudi de dues comunitats perifèriques de l'occità; setanta pàgines on s'introdueix la llengua, es repassa la història de l'aranès i s'aprofundeix en l'estudi fonètic. Tot i que Roger confessa que li hagués agradat poder estendre's una mica més, es mostra molt content del resultat final. “La meva intenció és continuar la recerca. Ara l'estan corregint alguns especialistes, he d'ampliar la part fonètica i, en un futur, m'agradaria també centrar-me en la morfosintaxi”, comenta satisfet.

Guanyar el certamen, que reconeix les millors investigacions fetes per joves d'arreu de l'Estat espanyol, és fruit de mesos de recerca, però també d'un treball de camp. El Roger va viatjar, juntament amb la seva família, al municipi de La Gàrdia, on es parla el gardiol. “Hauria estat dificilíssim fer el treball sense haver-hi anat. Em vaig trobar amb un investigador alemany, Hans Peter Kunert, que em va facilitar molt material. Aquí és impossible trobar-ne”, explica. A més, durant el dia que va ser a la Gàrdia va poder entrevistar gardiols. Una experiència que va repetir al setembre per preparar-se l'exposició per a la competició.

Ara, el Roger ja es prepara per anar l'any vinent a Praga, amb dos companys més, al XXV Certamen Europeu de Joves Investigadors. “És complicat guanyar el premi”, afirma. Tot i això, no es resigna i assegura que el fet de donar a conèixer al món l'occità ja el satisfà plenament. L'exemple del Roger demostra que ser jove també és sinònim de ser un expert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.