Societat

Lloret lidera el projecte de masoveria urbana a Girona

Lloguer simbòlic

Les masoveries urbanes són una fórmula per trobar habitatge assequible a famílies sense recursos, que poden rehabilitar un pis buit

Es fa a través de SER.GI, i a Lloret s'hi han acollit cinc llogaters

Les masoveries urbanes, una fórmula d'habitatge que consisteix a cedir l'ús de pisos buits i degradats a famílies que poden rehabilitar-los a canvi d'un lloguer simbòlic, ha arrencat amb força a Lloret de Mar, on ja hi ha cinc famílies que s'han acollit a aquest sistema.

La Fundació SER.GI és la que ofereix aquest servei a través de l'àrea de serveis socials de Lloret de Mar –on, de moment, ha tingut més èxit la iniciativa–, Girona i Figueres. Ara per ara, però, només s'ha arribat a acords amb propietaris de Lloret de Mar, malgrat que s'està negociant també amb alguns propietaris de Girona i Figueres. Fa anys s'havia intentat ja aquesta fórmula a Olot, però el programa no va reeixir.

A Lloret de Mar, però, el programa es considera que ha funcionat molt bé, i la regidora de Serveis Socials, Idoia Saracíbar, ja va avançar que s'ampliarà. Amb els serveis relacionats amb les necessitats d'habitatge desbordats, cada cop és més evident la necessitat de buscar fórmules diferents per facilitar que tothom pugui accedir a un habitatge. “El conjunt de l'economia no és tan simple com un lloguer assequible. A la borsa de pisos que tenim parlem amb els propietaris perquè s'avinguin a abaixar els preus”, explica la coordinadora dels Serveis Socials de Lloret, Agnès Martí. A banda de les negociacions per ajustar els preus de lloguer quan és possible, les dues noves fórmules a Lloret són les masoveries urbanes i els pisos compartits.

Amb la masoveria urbana es proporciona un habitatge alternatiu quan no es pot evitar el llançament d'una família, i es busca oferir un habitatge a preu assequible mitjançant una fórmula que s'inspira en la tradicional masoveria rural. “El propietari cedeix l'ús de l'habitatge que requereix millores a un preu simbòlic. D'aquesta manera, un pis tancat perquè té mancances o necessita algunes reformes, es pot llogar i no es devalua”, explica Martí. El director tècnic de SER.GI, Bru Pellissa, afegeix que no tothom pot acollir-se a aquests contractes, ja que ha de ser algú que tingui la capacitat de rehabilitar el pis o la casa. “Són pisos habitables, però que potser hi falla la instal·lació elèctrica, o hi ha rajoles que es mouen i s'han de canviar, o té els mobles de la cuina fets malbé. En el contracte el llogater es compromet a fer les reformes, que s'han valorat prèviament”, explica Pellissa. La Fundació SER.GI, a través del programa Habitem Tots! finançat per la Fundació La Marató de TV3, té un dipòsit per poder destinar 1.400 euros als pisos de les masoveries urbanes per assumir el cost del material per a la rehabilitació.

LA FRASE

Es valoren les reformes que s'han de fer, i en el contracte l'inquilí es compromet a fer-les
Bru Pellissa
Director tècnic de la fundació SER.Gi

Compartir pis, una altra opció

L'altra fórmula nova que s'ha introduït a Lloret de Mar és la de compartir pis, un sistema que molts associen encara únicament a estudiants. Des de l'àrea de Serveis Socials de Lloret de Mar exposen que molta gent ha vist reduïts els seus ingressos de la feina o del subsidi, i quan es tracta de gent que viu sola, arriba a un punt en què no pot assumir el cost del lloguer. Durant aquest any –fins a finals de novembre– hi havia una dotzena de persones que s'havien acollit a aquesta fórmula per fer més assequible un lloguer. A Lloret de Mar s'ha detectat un increment de la gent que va a assessorar-se a Serveis Socials en temes d'habitatge. I és que tot i que la temporada turística ha anat bé, les contractacions no tant. Els contractes per hores han afegit precarietat, la política de subsidis ha baixat dràsticament i els criteris per accedir al PIRMI s'han “radicalitzat”, com defineix Agnès Martí.

N.f.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.