Societat

coL·lectius

Intermón adverteix que Espanya podria arribar als 18 milions de pobres el 2022

L'ONG reclama un canvi de rumb en les polítiques socials i econòmiques per mitigar els efectes de la crisi

L'Estat lidera el rànquing de les desigualtats

Espanya és l'estat de la Unió Europea on les desigualtats entre rics i pobres són més importants i el club dels desafavorits continuarà creixent si no s'adopten mesures urgents per frenar les perverses conseqüències de la crisi. Aquest és el negre panorama que dibuixa un informe de l'ONG Intermón Oxfam, Crisi, desigualtat i pobresa, fet públic ahir, en què s'indica que l'any 2022 l'Estat espanyol podria arribar a la quantitat rècord de 18 milions de pobres.

L'evolució de la crisi queda reflectida en l'increment del nombre de pobres, que dels 10,6 milions del 2008, un 23% del total de la població espanyola, ha passat aquest any a la quantitat de 12,7 milions i un percentatge del 27%. Si es confirma l'evolució prevista per Intermón, d'aquí a deu anys el percentatge de pobres a l'Estat arribaria al 38%.

L'eclosió d'aquesta classe desafavorida ha evolucionat de manera paral·lela a l'augment de les retallades en les partides destinades a finalitats socials. Això ha fet, per exemple, que entitats com ara Càritas hagin vist incrementar un 174,2% el nombre de persones que han atès.

El drama de l'habitatge

Un dels factors que analitza l'estudi és l'habitatge i el fenomen creixent dels desnonaments per impagament de la hipoteca. Intermón posa xifres a aquest “drama” i recorda que entre l'1 d'abril i el 30 de juny passat 526 famílies van perdre cada dia l'habitatge.

En l'eixamplament de les desigualtats, hi té molt a veure l'increment de la fiscalitat indirecta, que ha provocat que l'esforç fiscal recaigui de manera més important en les persones de renda mitjana i baixa, s'afirma en l'informe. A la vegada, hi ha hagut un increment de la sortida de capitals a l'estranger.

En vista d'aquesta situació, Intermón proposa un pla d'acció que consisteix, en primer lloc, a implantar un sistema tributari just que s'inspiri en els principis d'igualtat i proporcionalitat. Es pretén una lluita més efectiva contra l'evasió fiscal a través de millorar la transparència sobre la informació financera de les multinacionals, un reforç de la cooperació fiscal entre països i una millor responsabilitat fiscal de les empreses.

Una taxa internacional

Una de les mesures concretes que es proposen és l'establiment d'una taxa que gravi les transaccions financeres internacionals. Segons l'ONG, un sol dia d'aquesta taxa suposaria una recaptació de 13,7 milions d'euros per a les arques públiques de l'Estat.

En el capítol de les obligacions, Intermón reclama blindar els drets bàsics dels ciutadans i mantenir els compromisos contrets en l'ajuda a la cooperació internacional.

13,7
milions
d'euros es recaptaria en un sol dia si s'implantés una taxa sobre transaccions financeres internacionals.
2,2
milions
de nens i nenes de l'Estat espanyol viuen actualment per sota el llindar de la pobresa.
7,5
vegades més
d'ingressos tenen els ciutadans rics en relació amb els ciutadans més pobres de l'Estat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.