Societat

Suport de Salt a projectes per a la dona, la família i el treball

programes Tres han rebut el segell inclusiu municipal, que certifica la seva utilitat oferta Hi ha serveis de tot tipus, per intentar cobrir totes les necessitats socials del municipi

Hi ha projectes específics per fer front a la complexa realitat del municipi
Formaran dones per ajudar a d'altres afectades per la violència de gènere

L'Ajuntament de Salt ha donat el seu vistiplau a tres projectes de caràcter social. Un, anomenat EFCI, busca potenciar i utilitzar la capacitat creativa de la dona per intervenir en l'àmbit comunitari i millorar-li les competències per l'emprenedoria. Està pensat per desenvolupar-lo en un grup d'entre 15 i 20 dones. Un altre dels projectes és el Moebius, dirigit a persones en risc d'exclusió social. La intenció és oferir-los suport per millorar el grau d'ocupabilitat i fer-les autònomes a l'hora de buscar feina. El projecte també treballa amb les empreses. Un tercer projecte és l'Espai d'Atenció Familiar (EDAF). Servirà per oferir ajut i teràpia a famílies, amb la finalitat d'aconseguir una millora en la seva qualitat de vida, en les relacions familiars i socials, a través de l'assessorament, l'orientació i el suport psicopedagògic.

Programes aprovats

Aquests tres projectes, impulsats els dos primers per Plataforma Educativa i el tercer per la fundació Gentis, són els primers que han rebut el segell inclusiu de Salt. Es tracta d'una certificació que emet el consistori per donar suport a projectes que cobreixen necessitats “reals” —a criteri del govern— del municipi. La idea és evitar que diversos projectes facin la mateixa feina i que, per tant, suposin un malbaratament de recursos.

El programa ‘Juguem'

Tots tres projectes passaran a formar part de l'oferta de serveis socials a Salt, que té projectes específics per fer front a la complexa realitat socioeconòmica de la població. Són múltiples i diversos. Alguns preventius i d'altres de tractament de problemàtiques ja existents, tant individualment com en grups, i que cal afrontar.

Un dels principals projectes és el Juguem, format per dues línies: una als patis de col·legis i una altra a les places. Cada dia s'obriran els patis on hi haurà un dinamitzador que intentarà captar els nens amb jocs i activitats diverses. Aquest monitor ha de convertir-se en un referent que transmeti valors de convivència als nens alhora que pot detectar riscos. A les places, els dinamitzadors tindran el mateix objectiu i, a més, servirà per ordenar els espais públics —a què es pot jugar, en quin sector de la plaça, etcètera— de manera consensuada amb els veïns. Dins el programa hi ha també activitats extraescolars ateses per entitats del municipi: activitats esportives, tallers artístics, etc. El propòsit és que les AMPA dels col·legis puguin anar assumint la gestió d'aquestes activitats. També hi ha espais lectors, per aprendre a llegir o fer deures. Altres activitats del Juguem van destinades a les famílies a fi que aprenguin català, informàtica i manualitats. És una manera d'introduir valors i eines perquè les famílies, algunes amb perfils baixos de formació, puguin ajudar els seus fills amb l'escola i entenguin la importància d'incentivar-los a estudiar.

Altres programes

Els tallers d'habilitat social treballen sobretot amb nois i noies de batxillerat. Quan es detecten problemàtiques concretes, com per exemple problemes amb la igualtat de gènere, conflictivitat social o davant la sospita que poden estar consumint substàncies estupefaents, es creen grups per treballar la problemàtica concreta. També amb mares joves o adultes amb dificultats de relació amb els seus fills de zero a tres anys. Amb elles es fa treball dels vincle amb les criatures. Per captar-les se'ls ofereixen productes infantils, com ara llet per a nadons, bolquers, etc.

Per a nens de sis a dotze anys hi ha el centre obert infantil, que també existeix a molts municipis del país. Bàsicament és per a nens amb trastorns de la conducta sobretot associats a contextos socials complexos, com per exemple amb famílies desestructurades.

S'engega també un projecte exclusiu de Salt, el Grup d'Ajuda Mútua (GAM). En ell es formarà dones de diverses entitats perquè acompanyin dones afectades de violència de gènere. Es tracta que ocupin una posició a mig camí entre l'amiga i els professionals. A vegades són dones que han passat per les mateixes circumstàncies.

40
comunitats
van sol·licitar el 2012 treballadors per rehabilitar les escales. Les entitats veïnals paguen el material.

LES XIFRES

20
dones
tindrà com a màxim el projecte per formar-les per intervenir en l'àmbit comunitari a través de la creativitat.
25
persones
formen part del recentment creat Consell de Ciutat, òrgan consultiu per al govern municipal.
2
vegades
s'ha reunit la taula política de coordinació pel dret a l'habitatge. La taula va ser creada fa un any.

Estudiants per la convivència

Jordi Nadal

La ciutat de Bilbao ha inspirat una iniciativa nova que Salt ja aplica. Es tracta del programa Estudiants per la convivència, de pràctiques per a estudiants del camp social. Es tracta d'una nova estratègia per enfortir la cohesió i la convivència. S'ha ofert a tres estudiants un habitatge en règim de lloguer compartit per sota del preu del mercat i, a canvi, fan voluntariat, alhora que pràctiques, en els programes de l'àmbit social que es desenvolupen al municipi. Compleix, a més, el propòsit d'incrementar el nombre d'estudiants que s'instal·len a Salt mentre estiguin estudiant. No és només un tracte entre el consistori i els alumnes, sinó que també hi ha implicada la universitat. El desig de l'Ajuntament seria, dins les possibilitats de disposar d'habitatges i la voluntat d'estudiants i centres universitaris, ampliar el nombre de participants en el programa.

Vigilància comunitària

Una de les iniciatives més originals que s'han fet en el camp de l'habitatge és el programa Passadissos nets, passadissos segurs, inspirat en un programa novaiorquès. Aquest mes que ve complirà un any. El govern local se sent “molt satisfet” dels resultats del programa fins ara. El programa permet que agents de la policia local puguin patrullar per les àrees comunes de les comunitats de veïns. Segons les últimes dades facilitades pel consistori, l'agost passat ja es patrullava per 21 escales de veïns i n'hi havia una desena més que s'hi havien d'afegir. La intenció del consistori és continuar oferint aquest servei.

D'altra banda, hi ha un pla d'ocupació de tres pintors que fan reparacions a les escales. Les comunitats posen el material i l'Ajuntament, els operaris. El 2012 es van fer treballs en 40 comunitats i hi ha 26 comunitats més que han demanat el servei. Dins dels plans d'ocupació hi ha també dos visitadors que fan una radiografia del municipi: estudien la composició demogràfica de les comunitats, estat dels edificis, etcètera.

Les taules de diàleg i participació

Recentment s'ha creat a Salt una taula de participació anomenada Consell de Ciutat. Aquesta taula, que es reunirà almenys un parell de vegades l'any, està formada per diversos sectors de la societat saltenca. La idea és que sigui un òrgan consultiu per al govern de torn, alhora que aporti idees i opinions als diversos temes que poden afectar la ciutadania. La convoca l'alcalde, però, d'ofici, la taula mateixa també pot demanar una reunió en cas que hi hagi alguna qüestió que calgui tractar amb urgència. Aquesta taula se suma a la de coordinació local pel dret a l'habitatge, creada l'abril passat per fer front a la problemàtica dels desnonaments. La taula política —també n'hi ha una de tècnica—s'ha reunit dues vegades des de la seva creació. A Salt hi ha també una taula per al diàleg interreligiós, format per representants de diverses religions que tenen presència al municipi i que tracta problemàtiques relacionades amb el culte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.