Societat

MERITXELL FALGUERAS

SUMILIER I PERIODISTA

“Al meu casament vaig servir més de 50 vins”

El nou llibre d'aquesta dona jove però experta (‘Els vins de la teva vida', d'Angle) ens ajuda a triar el caldo més adequat per a cada moment, persona o estat d'ànim. Vol ser la ‘pitxitxi' de la comunicació del vi, i potser per això el pròleg li firma Iniesta.
El vi resulta un luxe assequible. Amb la crisi ara bevem menys, però ho fem millor
Per què està de moda entendre de vins? És pur esnobisme?
No, ara tenim molta més cultura gastronòmica que fa uns anys, i saber de vins en forma part. Un bon menú necessita un bon vi. A més, en el moment en què vivim el vi resulta un luxe assequible, que marida igual de bé amb l'avantguarda que amb un pa amb tomàquet...
Però no és el mateix triar un vi per al dia del pare que fer-ho per celebrar un casament, oi?
No, i això és el que he volgut plasmar al llibre, des del meu punt de vista. Per al pare triaria un vi tan especial que ell no se'l compraria: un Álvaro Palacios del Priorat. I per casar-se, un cava rosat i cristal·lí de Codorniú, que fa molta festa...
El va posar en la seva boda enmig de vinyes a la Toscana?
Al meu casament, aquest estiu a San Gimigniano, vaig servir més de 50 vins! Era el que s'esperava de nosaltres... Quan es casen un cellerer enòleg i una sommelier, tothom pensa a veure què beurà! N'hi havia de producció pròpia, d'amics...
O sigui que ara viu envoltada de vi!
Sempre hi he estat, perquè tenim el barceloní Celler de Gelida. Fa cinc generacions que a casa meva estem vinculats al vi. I el meu marit ja és la setena generació dedicada a vinyes i cellers! Ara bé, quan estem sols i ens relaxem confesso que a tots dos ens encanta beure cervesa! També n'he posat alguna al llibre.
Per veure futbol, potser?
No, per veure futbol he triat el Corazón Loco blanc del celler de l'Iniesta, perquè és desenfadat, serveix per menjar amb torrades.
I d'aquí ve que li fes el pròleg?
No! Quan ja el tenia fet volia algú popular que me'l prologués. El nom d'Iniesta me'l va suggerir una amiga i m'hi vaig posar en contacte a través d'un client del Celler relacionat amb el Barça. La sorpresa va ser que poc després em truqués i em digués que ho faria encantat! És un deu com a persona. Ni tan sols l'ha llegit abans de ser publicat!
I els cellerers seleccionats tampoc n'han sabut res?
No, no. Jo he recomanat el que penso realment, però he procurat repartir cartes a tothom. Volia fer una guia útil, diversa i sense pretensions. Amb vins fàcils de trobar i de preus assequibles. Em moc entre els 10 i els 35 euros.
Quin és el vi més car que hi surt?
És un Recaredo que he seleccionat per Nadal. Ha guanyat molts concursos i passa dels 100 euros.
Què beurem si estrenem vestit?
El cava Torelló amb l'etiqueta dissenyada per Custo Dalmau en 3D, com alguns dels seus vestits. Ara hi ha etiquetes molt creatives!
Hi ha famosos que han invertit en vinyes i no a tots els ha anat bé.
Si és una passió seguiran endavant, si no, ho deixaran perquè no és una inversió fàcil. A Iniesta li ve de família, Serrat és enginyer agrònom, Depardieu els fa molt bons...
Un vi per donar-se un caprici.
Una sidra de gel Valverán, et sorprendrà.
Un vi per a la primera cita.
Un Serras del Priorat, que es va obrint a poc a poc, com l'amor.
Per beure amb texans i samarreta.
Un Marquès d'Alella, que és net i polit, senzill i agradable. Un bàsic.
Per a embarassades.
Un Torres Natureo sense alcohol!
En què es basa per aconsellar?
En la meva experiència i estudis. Ara faig un màster en enologia a Londres, faig cursos de tast i col·laboro amb diferents mitjans. Aspiro a ser la pitxitxi de la comunicació del vi. Parlo cinc idiomes i el meu somni sempre ha estat escriure en les grans revistes dels EUA, però en lloc de ser a Nova York ara visc a la bella Toscana! [Riu]
Amb tant de tast com fa, no s'ha emborratxat mai?
Noooo, professionalment mai! He rebut una educació molt seriosa, i a més, quan tastem vi (potser100 de diferents), després escopim.
La crisi afecta la venda de vins?
Es nota que sobra producció i costa més vendre. Has d'anar més lluny a fer-ho, però el vi català i el de l'Estat tenen bona premsa. Aquí ara bevem menys però ho fem millor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.