Societat

educació

Els directors seran els caps de personal de les escoles

Ensenyament enllesteix el decret que donarà als responsables dels centres la potestat de triar un 50% dels mestres

Els sindicats alerten que el sistema pot donar peu a contractacions arbitràries

El Departament d'Ensenyament està acabant de definir un nou decret que pretén convertir els directors de les escoles i instituts públics en “caps de personal” amb àmplies competències per gestionar les plantilles de mestres. El text, que ahir es va presentar als sindicats en la taula sectorial d'ensenyament, atorga als directors dels centres la potestat d'escollir fins a un 50% de la plantilla docent, un fet mai vist que ha encès la polèmica.

Els sindicats denuncien que el pla d'Ensenyament dóna massa competències als directors i massa marge per a la contractació arbitrària de docents. USTEC-STEs, que ja havia avançat el contingut de l'esborrany fa tres setmanes, va advertir aleshores que el fet que els responsables dels centres puguin sol·licitar uns perfils de professors específics tan especialitzats pot propiciar que es preparin places a mida per a candidats concrets o que s'eviti la contractació de mestres embarassades. Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) van posar ahir l'accent en el fet que el govern no s'ha compromès a garantir un nombre mínim de mestres per a cada centre, la qual cosa crea “inestabilitat”.

L'esborrany preveu que els directors participin en l'elecció de professorat especialitzat en àrees com ara els idiomes i la música, juntament amb un inspector i algun altre membre de l'equip docent. En el cas dels interins, podran prendre la decisió sols.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, afirma que els nomenaments no es faran “a dit”, sinó “a partir d'una proposta pública”, i defensa que el nou model ajudarà a “singularitzar” els projectes educatius dels centres. La consellera va posar com a exemple que una escola que vulgui tenir una coral podrà demanar professors que tinguin l'especialitat musical o que una que tingui un projecte lingüístic especial pugui sol·licitar docents que dominin idiomes.

Els pares, receptius

Entre l'oposició dels sindicats i l'entusiasme de la consellera, el president de la Federació d'Associacions de Pares de Catalunya (FAPAC), Àlex Castillo, veu amb bons ulls que els directors tinguin més marge de maniobra per facilitar la feina als “centres amb un projecte educatiu molt específic”, però no veu la necessitat de generalitzar el sistema per evitar arbitrarietats.

Ateses les discrepàncies entre sindicats i govern, les negociacions es preveu que s'allarguin encara uns mesos i que el decret no entri en vigor fins al curs 2014/2015.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.