Societat

TECNOLOGIA

Tot un futur per internet

En el futur, internet serà cada vegada més interactiu, més segur i en tres dimensions

S'està convertint en un article de primera necessitat i en una eina per solucionar molts dels problemes del dia a dia

Internet va néixer el 1983 quan la National Science Foundation va crear la primera xarxa de llarg abast, i el 1995 va passar de ser una xarxa local a una d'àmbit global amb fins comercials. Fins al dia d'avui, ha canviat molt, fruit de l'evolució i les facilitats en allotjament (hosting), les xarxes socials i els nous portals.

Els professors dels estudis d'informàtica multimèdia i telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) asseguren que internet és cada vegada més un article de primera necessitat i el seu futur s'encamina cap a una major interactivitat i a convertir-lo en tridimensional, mentre s'intenta, sense aconseguir-ho, reparar el seu dèficit de seguretat. El professor de la UOC i investigador del grup SUNAI (Scene Understandinf and Artificial Intelligence Lab), David Massip reconeix que “al principi poques persones penjaven continguts, però actualment el nombre de creadors és molt més a prop del nombre de consumidors”. Per la seva banda, el professor dels estudis d'informàtica, multimèdia i telecomunicacions i investigador del grup KISON (K-ryptography and Information Security for Open Networds) Joan Arnedo, creu que s'acabarà convertint en una part important del dia a dia: “Segurament no serà una comoditat o un luxe, sinó un fet de primera necessitat, com el gas o la llum.”

Per una altra banda, la seva evolució evidencia que en un futur serà encara més visual i en tres dimensions, tal com consideren els professors de la UOC. Però Massip puntualitza: “L'internet en 3D ja existeix, però cal avançar una mica més en les tecnologies perquè es puguin reproduir aquests continguts.” L'expert hi afegeix: “Farem un pas més i aconseguirem que la televisió en línia arribi a molta més gent.” A més, assegura que “l'ordinador serà capaç d'entendre tot el que hi ha en una imatge i podrà identificar un cotxe, un arbre, una persona trista, una persona contenta...”

Però, d'altra banda, cal recordar que les xarxes socials són les que estan marcant més la història d'internet. La possibilitat d'interactuar a internet va començar amb els correus electrònics i els xats, fins avui, moment en el què les xarxes socials són presents a ordinadors, telèfons mòbils i tauletes.

Massip assegura: “Les xarxes socials del futur no seran per a persones, seran per a màquines. La meva nevera tindrà un agent software que es comunicarà amb l'agent del meu supermercat per dir-li que em falten llet i ous.” Però la majoria dels problemes d'internet han estat relacionats amb la seguretat. Tot i que els professors de la UOC veuen una escletxa de llum relacionada amb aquesta matèria. Joan Arnedo assenyala: “Caldrà conscienciar els usuaris no tècnics dels riscos existents. Fa uns anys anar sense cinturó de seguretat al cotxe era normal i ara sembla una bogeria. El mateix hauria de passar amb la seguretat a la xarxa.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.