FRANCESC ANORO

FUNDADOR LA CUINA A SILS

«Et valoren més a fora que aquí»

L'associació ha rebut un prestigiós premi internacional a la Casa Artusi d'Itàlia

Fa poques setmanes La Cuina a Sils va rebre un important premi durant l'acte d'agermanament entre el poble italià de Forlimpopoli i l'occità de Vilanòva Lobet (Estat francès), dues poblacions que destaquen per la cuina tradicional. L'acte es va fer a la Casa Artusi, i allà es va lliurar el títol de deixeble d'August Escoffier, amb banda blava, diploma i guardó d'or, a Francesc Anoro, en Xicu, com a fundador de La Cuina a Sils i coordinador del col·lectiu. Escoffier va ser una figura molt important de la cuina tradicional a cavall entre els segles XIX i XX.

–Què significa aquest reconeixement per a vosaltres?
–«Abans d'anar allà no sabíem ben bé de què anava la cosa; un cop allà vam copsar-ne la transcendència. Significa el reconeixement d'una feina. Quan aquesta gent et premia com a idea, com a col·lectiu, significa el reconeixement d'aquesta feina que fas sense pensar que algú te la reconeixerà. El que sobta més és que valorin molt més les coses des de fora que des d'aquí mateix.»
–Per què no es valora des d'aquí?
–«Sempre hem dit que tenim un país immensament ric gastronòmicament parlant. Hi ha llocs que això no ho tenen. Als estats italià i francès han treballat la cuina tradicional. Aquí l'hem deixat de banda i hem apostat més per les grans estrelles. Llastimosament ens n'adonarem tard. Tothom vol ser un Santi Santamaria, però de iaia no ho vol ser ningú.»
–Aquest acte de Casa Artusi tindrà continuïtat?
–«L'any vinent hi anirem a participar a les festes artusianes. S'hi celebren durant set o vuit dies festes en què la cuina és el tema central. Tot plegat és un reconeixement a la cuina tradicional catalana, no només a nosaltres.»
–Aquest premi que heu obtingut ha tingut força ressò a Europa.
–«Va sortir tot un article al diari italià La Stampa. També vam sortir en un programa de ràdio de Dinamarca, ja que en aquests actes ve gent de diferents països.»
–Quines són les pròximes activitats?
–«Aviat anirem a Pineda i a Caldes. En l'àmbit internacional l'any que ve potser anirem a Puerto Rico. Serem a Roma per Sant Jordi, ja que ho vam acordar així fins al 2012. També anirem a Bolonya i falta acabar de concretar moltes coses.»
–Rebeu prou ajuts per tirar endavant La Cuina a Sils?
–«Tenim moltes ajudes des del punt de vista de l'administració; si no, no podríem tirar endavant.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a