Societat

El govern de Bauzá ordena fer llistes dels alumnes vaguistes

El cap dels inspectors educatius de les Illes dimiteix per la seva oposició a una mesura que rebutgen fins i tot sectors afins al PP

L'oposició vol que l'executiu doni explicacions de l'afer al Parlament

És un episodi, gens anecdòtic, que il·lustra el grau de crispació que ha assolit el conflicte educatiu a les Illes. El cap del departament d'Inspecció Educativa del govern balear, Antonio González Navarro, va presentar ahir la dimissió del càrrec després que, segons fonts sindicals, hagués rebut l'ordre verbal de fer un seguiment dels alumnes que segueixen la vaga. Un requeriment que hauria arribat directament de la Conselleria d'Educació, i que pretenia que el servei d'inspectors de l'executiu aconseguís les llistes d'estudiants que, en les últimes setmanes, han faltat a classe. Una ordre, però, que ha topat amb l'oposició frontal de González Navarro i de bona part del col·lectiu, que consideren que es tracta d'una coacció pura i dura.

L'executiu del PP, presidit per José Ramón Bauzá, va intentar ahir rebaixar el to de la polèmica donant a entendre que la renúncia, no ha estat acceptada. “Tenim un cap d'inspecció que està al seu lloc”, va etzibar el secretari autonòmic d'Educació, Guillem Estarellas, a la sortida de l'enèsima reunió fallida de la mesa negociadora. Des del govern, a més, també es va insistir a rebaixar la gravetat potencial de l'afer, assegurant que passar llista a classe és “una pràctica normal”, de la mateixa manera que també ho és fer un seguiment dels casos dels alumnes que s'absenten durant un temps prolongat –15 dies– d'assistir a classe.

Aquestes explicacions, però, lluny d'aportar serenor, han ajudat a revoltar encara més la comunitat educativa. Sindicats com ara CCOO o STEI van sortir ahir en bloc a criticar aquest intent d'imposar un model de llistes negres, i el grup Més per Mallorca va anunciar que demanarà la compareixença al Parlament de la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, perquè informi de l'episodi. No descarten, tampoc, elevar-lo a la fiscalia de menors perquè estudiï si s'ha vulnerat algun dret fonamental. “Fer llistes de nens és traspassar una línia que no s'ha de traspassar mai”, va reblar la diputada de la coalició, Fina Santiago. A aquestes veus crítiques, però, també se'ls han afegit en aquesta ocasió la de col·lectius que estan en l'òrbita ideològica del PP. És el cas de l'Institut de Política Familiar de les Balears (IPFB), una entitat que ha donat cobertura ideològica als plans educatius de Bauzá, però que ahir va criticar sense pal·liatius que es faci un control dels alumnes vaguistes.

En aquesta atmosfera enrarida, el PP ha optat per fer pinya al voltant de Bauzá i el seu executiu. Com a exemple, el president de la comunitat de Madrid, Ignacio González, es va felicitar ahir per la sentència del Constitucional que avala que el català només sigui un mèrit, però no un requisit, per opositar a les Balears. “Vull celebrar aquesta resolució perquè ja n'hi ha prou que els nacionalistes estiguin permanentment intentant imposar els seus interessos” va manifestar.

LA FRASE

No recordem res semblant des que es feien llistes dels fills d'aquells que no eren del Movimento
Fina Santiago
diputada del grup Més per mallorca
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.