Societat

Els mestres no aplicaran el TIL en considerar-lo il·legal

El professorat de les Balears torna avui a les aules

Els sindicats indiquen que el decret llei no ha estat aprovat pels consells escolars i proposen que cada centre apliqui el seu projecte lingüístic

Els comitès de vaga de l'Assemblea de Docents i dels sindicats STEI i CCOO van advertir ahir al govern balear del PP que avui, després de tres setmanes de vaga, tornaran a les aules però “faran tot el possible perquè el TIL (tractament integrat de llengües) no s'implanti”.

Davant “la intransi-gència” de la conselleria d'Educació per negociar una aplicació progressiva del trilingüisme, els sindicats van assegurar que el decret llei del TIL –posterior a la resolució judicial del TSJ Balear que en suspenia l'aplicació– és “il·legal” perquè va ser dictat quan ja havia començat el curs escolar, i per tant no va poder ser aprovat o refusat pels consells escolars de cada centre, els quals –formats per mestres, pares i direcció– en són el màxim òrgan de govern, tal com marca la llei.

La proposta dels sindicats, doncs, és que cada escola torni a aplicar el projecte lingüístic que va aprovar el seu respectiu consell escolar, algun dels quals ja és trilingüe. A més, Maria Antònia Font, del sindicat STEI, va afegir que cada consell escolar haurà de votar si vol o no aplicar el TIL. “Es farà de manera secreta perquè no hi torni a haver represàlies”, com als tres directors de Maó, que es van
negar a aplicar-lo.

Sota el títol Un canvi d'estratègia per uns mateixos objectius, els professors de les Illes van expressar ahir en un manifest tots els intents fallits de negociació amb el govern de José Ramón Bauzá per aplicar de manera raonada el trilingüisme a l'escola. “La conselleria menteix de manera miserable, reiterada i intencionada quan diu que ens oposam a dues hores més d'anglès”, afirmen els docents i detallen les seves propostes refusades pel govern popular de Bauzá, al qual acusen del fet que “no li importa la qualitat de l'educació”.

Els docents agraeixen públicament el suport dels pares, així com d'entitats, col·lectius i persones que van participar en la manifestació. “Som una pinya i feim un front comú de lluita contra aquestes polítiques educatives”, expressen en el manifest. Hi afegeixen que se sumaran a la protesta convocada en l'àmbit de l'Estat espanyol el 24 d'octubre contra la llei orgànica de millora de la qualitat de l'ensenyament (LOMCE). “Aquesta nova fase seguirà amb la mobilització al carrer en defensa de l'ensenyament en català [...] Tornam als centres per a què el desgast i la desfeta només la pateixin ells”, clouen.

D'altra banda, la portaveu del govern balear, Núria Riera, va reiterar ahir el suport dels ciutadans a les urnes perquè el seu partit apliqués l'anglès a les aules.

LA FRASE

La tornada als centres implicarà fer tot allò possible perquè el TIL no s'implanti
Comitè de vaga dels mestres

LA XIFRA

1.992
seguidors
tenia ahir el compte de Twitter @graciesDOCENTS, creat per agrair la tasca dels mestres de les Illes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.