Societat

Ciència

Els nous camins de la tècnica

Catapulta cap a la robòtica

Una setantena de persones participen en una marató per fer un robot que llanci pilotes de ping-pong amb la màxima potència i precisió

Els organitzadors volen demostrar que no és tan difícil fabricar ginys electrònics

“No hi ha prou vocacions i es destinen pocs diners a la robòtica perquè no produeix beneficis instantanis, però volem demostrar que no és tan difícil fer un robot”, explica Martín Matilla, un dels coordinadors del concurs internacional de robòtica AESSBot'13, que es va fer des de divendres a la tarda fins ahir. “De hackatons [maratons de 24 hores] de programació se'n fan moltes, però de robòtica no gaires”, insisteix Matilla, que coorganitza, per segon any, un concurs en què els participants tenen des de les sis de la tarda de divendres fins a les sis de l'endemà per fabricar un robot amb les indicacions que els donen.

Aquest any, del que es tractava era de fer una catapulta capaç de llançar una pilota de ping-pong amb la màxima potència i precisió possible. El material per fer-ho: plaques controladores, fustes, motors, gomes elàstiques i metacrilat i la possibilitat de fer servir una impressora 3D per fabricar peces. L'objectiu: superar les proves de longitud, altura, força i punteria a què eren sotmeses les pilotes de ping-pong a través de l'ordinador i sense que hi hagués cap mena de tracció humana.

“Se'ns ha complicat el disseny inicial i no hem reaccionat fins que feia dotze hores que havia començat el concurs”, explicava Jordi Nonell, membre d'un dels quinze equips de tres a sis persones que van decidir sacrificar hores de son del cap de setmana per crear una andròmina que propulsés una pilota de ping-pong. Visiblement cansat, al davant del robot catapulta i envoltat de tres dels seus companys d'aventura –Marc Voltà, Sergio Ruiz i Guim Rosselló–, en Jordi explicava que ja és el segon cop que participa en el concurs perquè “en una sola nit, l'aprenentatge que es fa és molt gran”. “El problema és que els estudis [ell i els seus companys fan els últims cursos de telecomunicacions i electrònica a la Universitat Politècnica de Catalunya] són molt més teòrics que pràctics; si més no, en el pla antic, que es va fer el 1992.” Es tracta, doncs, d'aprofitar ocasions com aquesta, encara que, durant 24 hores, s'hagin d'alimentar de pizzes i menjar ràpid i hagin de fer torns per dormir a estones a la cadira o per terra al modern edifici del Disseny Hub Barcelona de la plaça de les Glòries.

En aquesta edició s'han apuntat una setantena de persones
de llocs com ara València, Sevilla i, fins i tot, de Mèxic. “L'any passat, els mexicans van fer uns robots aspiradors molt bons”, comenta Matilla. De noies, poques, però els participants asseguren que a les carreres tècniques cada cop n'hi ha més. Una tendència lògica en uns dels estudis amb menys atur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia