Societat

El Congrés aprova definitivament la Llei Wert només amb els vots del PP

Els grups de l'oposició avancen que derogaran la LOMQE tan bon punt canviï la majoria parlamentària

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert demana esperit “constructiu” als partits

El Congrés dels Diputats ha ratificat la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Ensenyament (LOMQE) només amb els vots del PP (182) i l'abstenció d'UPN. La resta de formacions (143 vots) han votat en contra de la també coneguda com la Llei Wert. Tots els grups de l'oposició –excepte UPyD– han advertit que derogaran la norma tan bon punt canviïn les majories parlamentàries.

La setena reforma educativa posterior a la dictadura ha quedat aprovada definitivament després de superar un tràmit parlamentari en el que ha topat amb l'oposició frontal de tots els grups. En aquest període el PP ha rebutjat onze esmenes a la totalitat i ha fet poques incorporacions a la Llei. Entre aquestes, les acordades amb UPyD per remarcar el caràcter “vehicular” de la llengua castellana a les aules de tot l'Estat.

La Generalitat de Catalunya ja ha avançat que no té intenció d'aplicar la norma, igual que el País Basc i Andalusia. A més, tots els grups de l'oposició, excepte UPyD, han signat un document que estableix que la derogaran tan bon punt qualsevol d'ells aconsegueixi arribar al govern espanyol.

El govern espanyol vol que els canvis previstos a la LOMQE per a la primària i per a la Formació Professional Bàsica es comencin a aplicar en el proper curs acadèmic, el 2014-15. Ja de cara al curs 2015-2016 la Llei Wert s'implantaria a la resta del sistema educatiu, és a dir, als estudis de Secundària i de Batxillerat.

Durant el debat d'aquest dijous els grups han expressat novament la seva oposició i han denunciat que la llei vulnera les competències de les autonomies i malmet la feina dels docents. També han retret al govern espanyol que la reforma ha superat el debat a les Corts sense aconseguir cap mena de consens, ni amb altres formacions ni tampoc amb el món docent.

De fet, pocs minuts abans de la votació definitiva de la Llei, el Congrés ha rebutjat amb els vots del PP i l'abstenció d'UPyD una moció del PSOE per reprovar el ministre d'Educació.

En canvi, l'impulsor d'aquesta nova reforma educativa, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha volgut tancar el debat instant les formacions parlamentàries a treballar, d'ara en endavant, en la construcció del consens en matèria educativa en lloc de voler “destruir” la seva llei. En aquest sentit, s'ha remès a un passatge de la Bíblia per assegurar que “hi ha un temps de destruir i un temps de construir”. “I espero molt sincerament que avui hagi acabat el temps de destruir entorn a la reforma educativa i tots comencem el temps de construir”, ha afegit.

L'executiu del PP manté que la norma només busca la millora del sistema educatiu. En aquest sentit, posa l'èmfasi en plantar cara a l'alt índex d'abandonament escolar i a incrementar el rendiment dels alumnes, un dels més baixos d'Europa. Amb tot, la reforma ha despertat el rebuig de la pràctica totalitat de col·lectius del món docent.

En el cas de Catalunya, un dels punts més polèmics de la Llei és el que fa referència a l'obligatorietat de la Generalitat a oferir escolarització en castellà als alumnes que ho sol·licitin. Si no ho fa, l'Estat pagarà l'escola privada a les famílies que denunciïn que no existeix l'oferta i posteriorment restarà els diners de les transferències al govern català.

La norma també permet que les escoles que separen els nens per sexes puguin optar al concert i estableix que la religió és una assignatura computable per a la nota final. En canvi, elimina del currículum Educació per a la Ciutadania i crea l'assignatura de “Valors”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.