Societat

“M'han curat i a més em veig bé”

Bellvitge aconsegueix reconstruir les mames de les dones que pateixen càncer en una sola operació

Les pacients ressalten els beneficis de la intervenció, que evita el trauma estètic

Un equip de cirurgia de l'hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat ha aconseguit reconstruir el pit de pacients amb càncer en només una operació. En total ja hi ha 22 dones que s'han sotmès a aquesta tècnica. Es tracta d'una intervenció quirúrgica pionera que en només una vegada permet aconseguir una “reconstrucció radical i completa” del pit de la dona, de manera que “pot girar full” respecte a aquesta malaltia, segons va explicar ahir el doctor Joan Maria Vinyals, cap del servei de cirurgia plàstica. Aquesta reconstrucció integral immediata evita una segona operació i elimina el trauma estètic de la pacient.

La majoria dels casos de càncer de mama es detecten i es diagnostiquen de manera precoç, quan el tumor encara és petit i es pot extreure mitjançant cirurgia conservadora, extirpant només una part del teixit mamari. Malgrat això, entre un 25 i un 35% de les dones amb càncer de mama s'han de sotmetre a una mastectomia total per tal de fer la resecció del tumor maligne. Un 90% de les dones que tenen aquest tipus de càncer superen la malaltia, i amb la nova tècnica els metges de Bellvitge pretenen que “les dones superin el problema i el trauma, i ho superin amb una millor qualitat de vida”, va insistir el cirurgià Joaquim Muñoz. “Només fem una intervenció i l'únic preu que ha de pagar el pacient és una cicatriu a l'esquena”, va detallar Muñoz, que va recordar que fins ara calia fer “una reconstrucció amb pròtesi” i habitualment les pacients havien de passar més vegades per la sala d'operacions.

Així, en el mateix acte quirúrgic de la mastectomia es procedeix a la reconstrucció integral de la mama, inclosos el mugró i l'arèola. Un fet sense precedents, ja que fins ara la reconstrucció d'aquestes dues parts es realitzava de manera diferida, en un interval d'entre tres mesos i un any després de la primera intervenció.

L'operació consisteix a extreure el múscul dorsal ample per trasplantar-lo en el farciment de la mama extirpada. Segons van explicar els doctors, s'aconsegueix fer tot el procés amb una invasió mínima, ja que el múscul es trasplanta a la mama sempre per sota de la pell. Tot plegat es fa amb una petita incisió a l'esquena, que deixa una cicatriu amb una llargada inferior als cinc centímetres que queda amagada sota el sostenidor.

Una de les pacients que s'han sotmès a aquesta intervenció és Leonor Garrido, de 47 anys i veïna de Sant Boi de Llobregat. Garrido va comparèixer al costat dels metges per explicar el seu cas i com, dels temors que tenia inicialment respecte a l'operació per eliminar el tumor, va passar després a la satisfacció pel resultat de la intervenció. “Vaig estar quatre dies ingressada i vaig marxar a casa,
sense més complexitats”, va recordar.

Després de la intervenció, Leonor Garrido es mostra avui “ supercontenta”: “M'han tret la malaltia, però també em veig bé, i això és molt important, ja que puc anar a la platja o a la piscina i no es nota l'operació”, va explicar. Davant la premsa, la pacient va recordar ahir les sensacions que va experimentar després de la intervenció: “El primer contacte amb el cos és agradable, saps que t'han operat i t'han tret una mama, però físicament et veus bé.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia